20 октомври е Световния ден за борба с остеопорозата

По този повод в 11 града в страната върви кампания. Тя включва информационни беседи и кампании за определяне на личния риск от остеопороза с лектори и консултанти от РИОКОЗ и Центровете по остеопороза.

В София, в зала 11 на НДК, ще се проведе открит урок за желаещите да научат повече за остеопорозата и най-вече как да запазят здрави костите си. Пред общопрактикуващи лекари от столицата водещи специалисти ще представят "Десет правила за добра клинична практика".

Заради факта, че при развитието на болестта няма симптоми и болка, тя е наречена "тихият убиец". Болестта се нарежда сред най-разпространените наравно със сърдечносъдовите заболявания и диабетът.

Един от начините за предпазване от остеопроза е редовният прием на калций още от детските години и през юношеството. Дневно децата трябва да поемат калций чрез различните хранителни продукти по 800 милиграма на ден, а за подрастващите необходимият прием е 1300 милиграма дневно.

Достатъчно движения плюс прием на калций са простичките правила, които трябва да се спазват за предпазване от остепороза, категорични са лекарите.

Миналата седмица бяха оповестени данните, че регистрираните пациенти с остеопороза в България са над 820 000.

Заради трудния все още достъп до диагностика и лечение обаче специалистите допускат, че реалният брой на заболелите е много по-голям.