Делото срещу Златомир Иванов - Баретата и 18 негови приближени продължава с разпит на свидетели.

Припомняме, Баретата е обвинен, че в периода 2003-2009 година е ръководил организирана престъпна група.

Според НК, ако бъде признат за виновен по това обвинение, се предвиждат минимум 3 г. лишаване от свобода.

Още в началото на съдебното заседание един от свидетелите - Марио Божков, който беше доведен в съдебна зала с белезници, подаде в СГС жалба, в която се посочва, че на предишното съдебно заседание е бил заплашван.

В жалбата обаче е посочена днешна дата и час - 18.00.

Димитър Вучев - Демби манипулира процеса, заяви пред съда Марио Божков. Първоначално той отказа да дава показания, тъй като се чувствал застрашен.

Потресен съм от всички неща, които се случиха, заяви Божков и подчерта, че не си заслужава да дава показания.

Свидетелят изтърпява присъда в Централния софийски затвор и не е ял от 6 дни, тъй като се страхувал, че може да бъде отровен от хора на Баретата, които също изтърпявали наказание там.

Той се отрече от показанията, дадени до момента, в които свидетелства срещу хора на Баретата.

Прокуратурата не може да ми осигури никаква защита. Имам семейство, просто не си заслужава да свидетелствам, категоричен е Божков.

По думите му целият процес е заради неуредени сметки между Демби и Баретата и заради проблеми между двамата, които можели да се решат и на маса.

Демби мразеше Златко, заяви Божков и посочи, че Демби неколкократно повтарял израза „знаеш, че съм от службите".

В България всичко е наопаки. Ако една служба работи в защита на един престъпник, друга работи срещу него, заяви Божков.

Според Божков Демби поискал 100 хиляди лева от Барета, като заявил, че ще опита да изнудва и Маргините - с 1 милион лева. В противен случай щял да отиде в прокуратурата и да им „скалъпи обвинения".

По думите на Божков Демби имал амбицията да поеме лидерството на наркопазара в България след убийството на Антон Милтенов - Клюна (разстрелян в София през август 2005 година, б.р.), но това нямало как да стане, тъй като Демби е „тежък наркоман и е зависим от наркотиците".

Божков изтъкна, че след смъртта на Клюна не знае какво се е случило с разпределението на наркопараза, тъй като известно време е бил в ареста.

Знаел за слухове, че Златко Баретата е поел контрола на наркопазара. Свидетелят е категоричен, че никога не е виждал наркотици в дома на Баретата. Виждал е всякакви оръжия - пушки, помпи и други, тъй като Баретата бил любител на оръжията. За тях обаче Златомир Иванов разполагал с всички необходими документи и разрешителни.

Божков разказа, че той самият е запознал Златомир Иванов и Антон Милтенов през 2003-2004 година. Преди това лидерите на подземния свят се спречкали в някакво заведение, но Божков успял да убеди Клюна да се срещне с Баретата, за да изгладят отношенията си. Той обаче не знае какво са си говорили.

Показания пред съда даде и Димитър Йоневски, който посочи, че се познавал с Демби от 2002 г.

През 2008 г. Демби го закарал в "Драгалевци" и му показал къщата на Тони Мамата. По думите на Йоневски Демби му казал, че от компанията на Баретата се събирали в някакво заведение в Симеоново и поискал от него да събере хора и да ги убие.

Демби многократно е казвал на Йоневски, че трябва да му докаже дали е лоялен към него, а един ден го извикал в Долна Баня и му показал ресторант в центъра, за който твърдял, че бил собственост на Мартин Станков - Рашо.

Задачата, поставена на Йоневски от Демби, била да постави бомба в този ресторант.

При една от следващите срещи Демби и Йоневски се срещнали във Велинград, където Демби обяснявал, че имал големи покровители, които са му дали много пари и за пореден път говорел с омраза срещу Баретата и приближените му.

Йоневски подчерта, че бил многократно заплашван от Демби след отказите му да убие Баретата. По думите му той бил на 42 г., имал две големи деца и вече му било късно да прави такива неща.

Ако Демби има пари и начин ще изтрепе всички в София. Ако няма пари ще си пуши тревицата и ще си шмърка коката. Искаше да стане бос, голяма мания му беше, заяви Йоневски.

Йоневски заяви, че не му е известно дали Баретата се занимава с разпространение на наркотици и подчерта, че не познава никой от подсъдимите.

На заседанието днес съдът отхвърли искането на защитата да бъде направена проверка дали Тихомир Георгиев - Боксьора е бил воден при прокуратурата преди предното съдебно заседание на 14 юли.

Исканията си те обясниха с това, че Георгиев е имал необичайно поведение.

Припомняме, на предишното заседание бе разпитан Тихомир Георгиев - Боксьора.

Той заяви, че освен с продажба на канабис, хероин, амфетамини и кокаин, знае че хората на Баретата са замесени и в някои убийства, като разстрелите на Алф от Перник и гангстер с прякора Бобъра. Ударната бригада трябвало да ликвидира и Демби, посочи още Боксьора.

Боксьора разказа подробно за структурата на престъпната група, за организацията, задълженията и разпределението по райони на всеки един от участниците.

Труповете на екзекутираните конкуренти се заравяли или изгаряли до неузнаваемост, разказа Георгиев пред съда. Ивайло Борисов поемал най-сложните поръчки, в това число и за убийства.

Освен това защитата многократно поиска протокол от съдебните заседания да бъде изпратен на прокуратурата, която евентуално да повдигне обвинение срещу Демби за незаконно притежание на оръжие, тъй като много от свидетелите твърдят, че той разполагал с такова.

Процесът продължава утре с разпит на свидетели. В съда са призовани Демби и Тихомир Георгиев - Боксьора, които трябваше и днес да присъстват в съдебна зала, но отсъстваха.