Като се позова на проекто-доклада на ЕК министърът на правосъдието в оставка Миглена Тачева заяви, че кабинетът „Станишев" оставя добро наследство на новите управляващи.

Брюксел има много точен поглед върху това, което се случва тук, каза Тачева, цитирана от БНР.

Тя нарече плюс за новия правосъден министър това, че ще работи с едно мнозинство, в което поставянето на проблемите ще изисква и решаването им.

Тачева коментира и най-важните проблеми, с които ще трябва да се справи нейният наследник прокурор Маргарита Попова.

„Проблемите в министерството на правосъдието и съдебната система като цяло са разнообразни. В някакви посоки да продължи инвестиционната политика на министъра на правосъдието.
Първо парламентът да приеме наказателната концепция, концепцията за наказателна политика и НК и парламентаристите да решат каква политика искаме ние - либерална, санкционираща, превъзпитателна", коментира Тачева.

"Трябва да се внесе Закона за нормативните актове. Има работа по подзаконови нормативни актове, по Закона за съдебната власт, да продължи работа по информационните системи на съдебната власт", допълни още правосъдният министър в оставка.

"Има много работи още, които трябва да се свършат и всъщност да продължи тази политика и най-вече да се очертае рамката на следващите стъпки по реформиране на системата до 2013 г.", коментира още тя.