Като клюка шефът на Софийски Апелативен съд Веселин Пенгезов определи публикацията в „24 часа", в която се съобщава, че той има връзка с Октопода. За да защити честта си и авторитета на съда, Пенгезов излиза в отпуск докато случаят се разреши.

Той е депозирал и молба до главния прокурор, в която настоява да бъде извършена детайлна проверка на случая. „Ще моля резултатите от тази проверка да бъда оповестени публично", посочи Пенгезов.

Той каза още, че 20 минути преди да бъде гледана мярката за неотклонение на Хамстера от Наглите пред апелативните съдии, му се е обадил шефът на ДАНС Цветлин Йовчев. Той заявил на Пенгезов, че в ДАНС срещу него има получен анонимен сигнал. Съдията обаче не се поинтересувал за сигнала.

Припомняме, именно Апелативният съд тогава пусна Хемстера от ареста, като му наложи парична гаранция 20 хиляди лева.

На следващия ден извикали съпругата на Пенгезов, която работела в ДАНС по това време, да се запознае със сигнала. Той бил анонимен и в него се посочва, че Пенгезов и подчинената му Мина Топузова са взели крупна сума, която да поделят със състава, гледащ мярката на Хамстера.

Пенгезов посочи, че нито той, нито Топузова са били в състава, гледащ мярката на Хамстера.
Не бих могъл по никакъв начин да въздействам върху вътрешните убеждения на съдиите", посочи шефът на Апелативния съд и допълни, че съпругата му след известно време напуска ДАНС. Пенгезов бе категоричен, че не е имал никаква комуникация с Алексей Петров и другите октоподи.

Аз не познавам нито един човек от тези хора, заклевам се в двете си деца", заяви още председателят на САС. Според него материалът в „24 часа" е поръчков, но той не знае кой е поръчител.

По думите му, само защото е костелив орех, някой се опитва да го вкара в Октопода.
Пенгезов припомни и старите си сблъсъци с бившия главен прокурор Никола Филчев.

Попитан кой би искал Пенгезов да окаже натиск върху апелативните съдии по мярката на Хамстера, той вдигна първа страница на вестника и каза: „Тук има две снимки" (става въпрос за снимки на Цветанов и Пенгезов).

Съдията обаче отрече Цветанов да е поръчител на материала. Според Пенгезов настоящият случай и предишните сблъсъци с Никола Филчев са с идентични сценарии: 1. публикация 2. кофа помия 3. пресиране.

Веселин Пенгезов обаче е категоричен, че който е да е поръчителят - си е постигнал целта и прикани ВСС да вземе отношение по въпроса:
Как си представяте - аз да имам отношение с хора, които са отвличали хора", попита шефът на САС и определи идеята той да има отношение към източването на „Кремиковци" като безумна.

По думите на Пенгезов, фикс идея на Цветанов е да има арестуван съдия. „Нека да дойде и да ме арестува тогава", каза съдията и допълни: „Не е хубава намесата на една власт в работата на друга власт", заканвайки се, че МВР няма да победи съдебната власт.

За недостатъчното осъдителни присъди Пенгезов не изключи възможността вината да е в прокуратурата, която може и да заблуждава МВР, че всичко в едно разследване е наред и доказателствата са неоспорими.

В последно време МВР и прокуратурата работят толкова задружно, че на човек му се приисква прокуратурата да е в изпълнителната власт, коментира Пенгезов.

Председателят на САС определи отношенията си с вътрешния министър като добри. Запознали се след като Цветан Цветанов, като служител на отдел Кадри в МВР, назначил съпругата на Пенгезов в силовото ведомство. След това с връзки жена му била прехвърлена в ДАНС, призна Пенгезов. Връзката е Петко Сертов.
Жена ми познава Алексей Петров", заяви още Веселин Пенгезов. Тя работила в ДАНС в отдел Връзки с обществеността и познавала Петров, защото той, по незнайни за съдията причини, „се мотаел в отдела".

Бих искал да стигна до министър Цветанов, заяви още председателят на САС и допълни, че не можел да се добере до него ,защото го охранявала кохорта и само журналистки можели да стигнат до вътрешния министър.

Между другото Алексей Петров има интерес да ме злепостави, каза още Веселин Пенгезов и допълни, че бившата барета давал съвети на Никола Филчев, когато се разиграл скандала между бившия главен прокурор и Пенгезов.
Според него Алексей Петров е достатъчно хитър, за да разиграе подобна игра и дори го е заплашвал през трети човек.

Също така, Стойко Стоев, с когото с Пенгезов били в конкуренция, бил доста близък с Алексей Петров.
Апелативният съдия не изключва варианта Алексей Петров да е извъртял „подобна оперативна игра".

По думите на председателя на САС Никола Филчев и Алексей Петров много си приличали в начина, по който действали срещу неудобните за тях.

Днешната пресконференция на Веселин Пенгезов нажежава допълнително напрежението между МВР и съдебната власт, което започна с изказвания на вътрешния министър Цветан Цветанов за неефективността на присъдите и точенето с години на делата. Освен че обяви, че търси начин да прехвърли делото Марио Николов - Стойков в Германия, за да може да се стигне до присъда, министър Цветанов няколко пъти обявява, че има данни за корумпирани съдии.