Възрастен мъж стана порена жертва на телефонна измама, след като са му взети всичките спестявания в размер на 36 000 лева, съобщи СДВР.

На 17 юни следобед е постъпил сигнал от пенсионер, който обяснил, че е станал жертва на телефонна измама. По-рано през деня получил обаждане по телефона от непознат, представил се за разследващ полицай. По време на разговора мнимият полицай го убедил да помогне в акцията за залавяне на измамници. Последвало и изискването да предостави наличните си средства, които впоследствие ще му бъдат възстановени. Човекът се съгласил и изпълнявайки нареждането, хвърлил през терасата на апартамента си кутия с 36 хиляди лева. Час по-късно той осъзнал, че е станал поредна жертва на измамна схема.

Полицията започнала издирване, в хода на което са установени извършители - двама мъже на 20 и 21 години.

В рамките на разследването се изясняват и данни за участието на единия от арестуваните към аналогично престъпление за над 25 хиляди лева, извършено миналата седмица, както и съпричастността на двамата към извършена измама от началото на годината за над 250 хиляди лева.

По случая е образувано досъдебно производство и работата по документиране на престъпната дейност на задържаните продължава под надзора на Софийската районна прокуратура.

"Ало измамник" е задържан при опит да напусне страната в Русе

"Ало измамник" е задържан при опит да напусне страната в Русе

Мъжът е участвал в 6 телефонни измами

По-късно от Софийската районна прокуратура съобщиха, че е повдиганто обвинение на 21-годишния мъж с инициали Т.В. и, предвид възможността той да извърши друго престъпление, е задържан за срок до 72 часа.

По случая се води досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 1 до 6 години.

Предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка "задържане под стража" спрямо обвиняемия.