21 сигнала за опити за телефонни измами са регистрирали в полицията в Кюстендилско през последните няколко дни, съобщиха от МВР. От тях само един се отнася за човек, който е пострадал и се разделил с 2000 лв. и златен пръстен. Останалите са се разминали само с нервното напрежение от проведения измамен разговор по телефона.

Не е ясна обаче истинската бройка на потърпевшите, защото в повечето случаи подобни инциденти остават тайна за полицаите, защото потърпевшите не ги докладват, смятайки, че са дали истински подкуп на длъжностно лице.

Сценарият на измамите се разиграва обикновено на домашен телефон, на който се обажда непознат и се представя за полицай или следовател и уж иска подкуп, за да "потули" разследване срещу близък на измамения.

Другата разновидност на сцената е непознатият да се представи за лекар, който иска пари за лечението на някой, който е представен като роднина на жертвата.

Потърпевшите са заявили пред разследващите, че измамникът е ставал агресивен и е заплашвал с физическа саморазправа, ако откажели да му дадат пари.

От МВР още веднъж напомниха, че в подобни случаи никога не трябва да се дават пари на когото и да било, а при съмнения за такъв тип измамни схеми, хората трябва да се обадят на спешния телефон 112 или най-малкото на своя близък, за когото измамниците твърдят, че уж е изпаднал в беда.