Тежко наказание е грозяло Петър Драшков за голямата измама с общински имот за 10 млн. лева, станала известна като "Златното пате", но делото срещу него беше прекратено. Това става ясно от присъдата и мотивите към нея на състав на Софийския районен съд (СРС) с председател Георги Крушарски, цитира "Правен свят".

Присъдата на първа инстанция идва 8 години след скандала с фалшифицирането на подписа на тогавашния столичен кмет Бойко Борисов. От делото става ясно, че Петър Драшков - брат на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков, е извършил измамата, от която се е облагодетелствал с 10 млн. лева.

В началото на миналата година съдът прекрати делото срещу Драшков. За прокуратурата се оказа фатален един ден, с който е надхвърлила допустимия срок за внасяне на обвинителния акт в съда.

В началото на делото ощетеният от измамата бивш депутат от ГЕРБ и бизнесмен Емил Димитров беше обявил, че ще иска да бъде конституиран като граждански ищец, за да си търси платените 5 млн.евро. От присъдата обаче е видно, че това не се е случило и не става ясно дали е успял да си върне парите, пише правното издание.

След като Драшков се спаси от делото, наказание за измамата получава само помощничката му Ивалина Трифонова-Янакиева. Съдът я осъжда на 4 години затвор, защото в съучастие като помагач на Драшков осигурила подправения договор, с който Столична община продава на фирмата на Драшков "Сида-С" терен от над 14 дка в кв. "Стрелбище" за по-малко от 1 млн. лева.

На същия терен в крайна сметка беше построена детска градина, след като се разбра за измамата. Настоящият премиер и бивш столичен кмет Бойко Борисов свидетелства по делото и каза, че всички негови подписи по тази сделка са фалшифицирани, теренът не е продаван и никакви пари не са влизали в общината.

Оправдана по делото е другата подсъдима - Даниела Малинова, която е обвинена също за помагач на Драшков, тъй като вписала договора за покупко-продажба в службата по вписванията.

Инициатор на сделката с имота в "Стрелбище" е Ивалина Трифонова-Янакиева, която още през 2007 г. опитала да го "продаде" на друг бизнесмен, като ползвала друго име. След няколко разговора с купувача и с посредник по сделката, те се усъмнили в самоличността ѝ и се отказали.

От мотивите към присъдата става ясно, че за имота научил и Драшков, който се познавал с въпросния бизнесмен и се съгласил също да се срещне с Трифонова.

След няколко срещи Драшков съзрял, че тя иска да го измами и да прибере само капаро от 100 000 лева. Приятелят-бизнесмен на Драшков направил свое разследване и също го предупредил, че Трифонова е измамничка, представяща се с фалшиво име.

Драшков обаче не се трогнал и казал на жената, че ще получи парите, ако му осигури документите, с които общинският имот се прехвърля на фирмата му.

Тя му представила договор за продажба на имота, който Драшков подписал, а Трифонова се ангажирала да бъде поставен и фалшифициран подпис на Бойко Борисов.

Преди да свърши работата обаче Трифонова решила, че е твърде рисковано, изплашила се и казала, че се отказва. Тогава се намесили неизвестни лица, които няколко пъти отвличали Трифонова, заплашвали я с цел да изпълни ангажимента си и тя склонила.

СГС гледа делото на Петър Драшков

СГС гледа делото на Петър Драшков

От 10.00 часа

След вписването на договора в Имотния регистър и получаването му, Драшков се разплатил с Трифонова. Идеята му нататък била да препродаде имота на фирма на Емил Димитров за 14 милиона евро.

След няколко срещи между двамата, стигнали до уговорка, имотът да бъде прехвърлен заедно с фирмата на Драшков, която по документи притежавала парцела.

Сделката била финансирана с банков заем от 10 млн. евро. По лична сметка на Драшков били преведени 5 млн. евро, но останалите 5 млн. евро не били платени, тъй като Бойко Борисов вече бил сигнализиран за измамата и разкрил случая пред медиите.

От мотивите по делото става ясно, че част от фактите по него са били известни още в хода на разследването, но не са влезли в обвинителния акт.

По отношение на оправданата Даниела Малинова, съдът казва, че не са се доказали твърденията на обвинението, че Трифонова е искала съдействие от нея за вписването на договора за продажба.

По делото са използвани специални разузнавателни средства 2 години след събитията, което логично води до заключението, че в тях да не се съдържа никаква полезна информация. Приложени по делото обаче били 10 тома и 7 папки. В тях се съдържала оперативна информация за навиците и семейното положение на подсъдимите и на други лица, но нямаща отношение към делото.

Съучастничката на Драшков има още 2 присъди. Ивалина Трифонова-Янакиева, която преди края на делото, в досието си вече има две присъди. През 2003-2004 г. тя е извършила две престъпления, за които е осъдена години по-късно. Първата ѝ присъда е за данъчни престъпления - през 2013 г. условно на година и половина затвор, а миналата година за измама - на 6 месеца условно.

Искат постоянен арест за Петър Драшков

Искат постоянен арест за Петър Драшков

Софийски районен съд ще решава за мярката по-късно днес

Припомняме, делото срещу Петър Драшков беше прекратено, след като от 2008 г. до 2013 г. обвинението така и не беше внесено в съда. В началото на 2014 г. делото беше внесено в СРС, но той го върна на прокуратурата заради противоречия.

В края на юли 2014 г. делото все пак беше внесено и насрочено за октомври, но по различни причини до началото на 2015 година така и не му бе даден ход. Накрая защитата на Драшков поиска прекратяване, след като установи, че едномесечният срок не е бил спазен от прокуратурата.

Вътрешната проверка установи, че наблюдаващият прокурор няма вина, а две деловодителки от СРП са забавили обработката на материалите по завеждане на делото.