Разследвайте! Искаме журналистическо разследване, пълна медийна прозрачност, призова Александър Томов.

На пресконференция в столичния „Хилтън" той коментира повдигнатите вчера срещу него обвинения за злоупотреби в „Кремиковци" за 29 млн.лева.

Томов посочи, че тази прозрачност и журналистическите разследвания са необходими, за да може да се разкрие „опасната и задкулисна игра", която стои зад обвиненията към него.

Той бе категоричен, че всички атаки, обвинения и преобладаващите публикации в пресата и в медиите са манипулативни и целят единствено и само да се компрометира неговото име.

Александър Томов допълни, че той и адвокатът му Коста Богацевски, който също присъстваше на пресконференция, са оказали пълно съдействие на следствието и прокуратурата за изясняване на фактите, и дори са били убедени, че обвинение няма да има.

След като обаче то е било предявено, Томов каза:
Нашето убеждение е, че няма кражба, няма престъпление. Но прокуратурата има право да разследва и обвинява, ние имаме правото да се защитаваме".

По отношение на обвинението, свързано с продажбата на хвостохранилището, Александър Томов поясни, че сделката е извършена като симулативна със срок от 90 дни за обратно изкупуване.

Всички решения са взимани от Управителни съвет, никога еднолично и нито едно решение в „Кремиковци" не става факт „без подпис на индиец"

Този срок и изтекъл малко, след като е напуснал „Кремиковци", а обявяването в несъстоятелност е попречило на дружеството да си върне имота.

По думите на Томов този имот не е необходим на купувача, който сам е предпочитал да си го върне и това е могло да стане

„Всички плащания са извършени по указание на Прамод Митал, по банков път, напълно прозрачно, и между свързани лица, тъй като собственикът е един и същ - Митал", допълни Александър Томов, а по-късно каза още, че всички решения са взимани от Управителни съвет, никога еднолично и нито едно решение в „Кремиковци" не става факт „без подпис на индиец".

„Нито стотинка, нито едно евро, лира, долар не са отишли в джоба на частни лица, нито едно трето лице не се е облагодетелствало, за какво длъжностно престъпление говорим?!", попита Томов и бе категоричен, че в такива сложни бизнес отношения, каквито са между отделните фирми на Митал и облигационерите държавата по принцип не трябва да се бърка.

Аз оставих „Кремиковци" в добро, в стабилно състояние, само за няколко месеца бе доведено до несъстоятелност. Един от последните договори, които подписах е за доставка на суровини за 12 месеца напред

Мнението му е, че чрез такива „скандали" се замазват сериозните проблеми в държавата, особено в контекста на критиките на ЕС.

„Прав е Оли Рен, проблемът с корупцията става все по-сериозен, а не се подобрява. Такива скандали и атака, каквато е срещу мен, имат за цел на замажат".

По думите на Томов основен проблем на „Кремиковци" е, че висши държавни чиновници и държавата по принцип се намесват и искат да имат ръководна роля.

„Аз оставих „Кремиковци" в добро, в стабилно състояние, само за няколко месеца бе доведено до несъстоятелност.
Един от последните договори, които подписах е за доставка на суровини за 12 месеца напред", изтъква бившият изпълнителен директор на комбината.

Алекснадър Томов бе категоричен, че на ниво съд ще се докаже неговата невинност и това, че обвиненията са несъстоятелни.
„Няма начин, ако това е цивилизована държава", каза той.

Думите му бяха потвърдени и от адвоката му Богацевски, който посочи, че е смешно да се предявяват такива обвинение, при положение, че самият собственик - Прамод Митал, няма претенции към Александър Томов.

Смешно е да се предявяват такива обвинение, при положение, че самият собственик - Прамод Митал, няма претенции към Александър Томов
      адвокат Богацевски

„Митал не претендира, че някой е злоупотребил с неговото имущество", каза адвокатът и изрази увереност, че всичко ще приключи с оправдателна процедура.

Александър Томов коментира, че държавата целенасочено продължава да съсипва комбинат „Кремиковци", зад което стоят явно някакви интереси.

„Отговорете си сами как се случва всичко това", обърна се Томов към журналистите и неведнъж посочи, че си е тръгнал от поста в комбината, когато не е имало дългове, неуредици, и балансът за 2007 година е бил положителен - „с платени заплати, с платени осигуровки, с платено на партньорите".

Томов зададе два въпроса, които според него са основни: „Какво искаше държавата?" и „Какво постигна държавата, като се обяви за най-големия кредитор на „Кремиковци?".

Според обяснението на бившия изпълнителен директор на комбината единствената цел е била, за него необяснимо - „амбицията държавата да поеме нещата в свои ръце, да яхне коня".
Необяснимо, защото, по думите му, това гарантира, че инвеститорите ще избягат.

„От февруари насам „Кремиковци" губи по 1 милион лева на ден", посочи Томов и обясни, че драматично става положението след 5-4 юни, когато се решава да не се плащат сумите на облигационерите, а месец по-късно по искане на лондонски съд „Кремиковци" се обявява в несъстоятелност.

„От страна на държавата това е дръзка некомпетентност, битка за власт, подмяна на приоритети", коментира поведението на министерството на икономиката Александър Томов.

Той посочи, че е Арселор Митал и Жеваго са имали перфектни предложения, но „някой не искаше това да стане".

„Когато има много ченгета, прокурори, ДАНС - инвеститорите ще избягат", допълни Томов.

Лошото, по думите му е, че точно в момента, в условията на световната финансова криза, българските фирми, в това число „Кремиковци" и ЦСКА, имат нужда от сериозен, стратегически инвеститор.