Изследване за социалната цена на болестта Алцхаймер за България представиха от гражданско сдружение „Алцхаймер".

Ирина Илиева - изпълнителен секретар на сдружението съобщи, че при проведените интервюта е установено, че на член от домакинство разполагаемият доход е около 300 лева месечно и че непокритите средства от Здравната каса за лечението на болестта са 252 лева.

Тя съобщи, че 60 % от дохода на болните трябва да отиде за лекарства. Освен това разход костват и грижите за болния. На 50 % от заболелите им помагат други хора. Само 20 % могат да си позволят да наемат платена помощ, която е 267 лева месечно.
Анкетьорите са били потресени, попадайки на случай, при който инвалид със 100 % инвалидност се грижи за болен трета фаза на болестта Алцхаймер.

47 % от хората нямат информация как да се грижат за болен от тази болест. 42 % нямат умения и способности за това. Само 14 % според изследването имат цялата подкрепа, от която се нуждаят.

Болници отказвали да приемат пациенти с Алцхаймер, съобщиха още авторите на изследването. В страната няма болница със специализирано отделение за тази болест, поясниха те.

Изследването обхваща и времето като цена - 88 % от интервюираните са заявили, че нямат време за себе си, 72 % - че нямат време за други членове на семейството, 82 % нямат време за приятелите си, 69 % - че никога не ходят на почивка.

От гражданското сдружение се позоваха на споделеното от заболели, как 60 годишен минен инженер, след като заболял, се чувства забравен и изолиран.
Според болните и според експертите са необходими информационно-консултативни центрове, групи за взаимопомощ, дневни центрове, както и да се осигури специализиран персонал за дома на болния, а лекарствата и платената помощ в домакинството да се реимбурсират.