В края на работния ден данните за броя на протестиращите лекари в страната се разминават тотално.

Припомняне, днес започна протестът на лекарите, организиран от Българския лекарски съюз.

Медиците протестират срещу недофинансирането на здравния сектор и погазването на договорното начало.

Според БЛС между 70 и 100 процента от лекарите в страната участват в протестни действия.

От постъпилата информация от областните центрове Кърджали, Ямбол, Плевен, Шумен, София-област, Търговище, Варна, Стара Загора и Видин е видно, че лекарите от цялата страна са се включили в националния протест.

В редица градове още от днес към действията на лекарите са се присъединили и членовете на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Протестни декларации продължават да пристигат от цялата страна, добавят от БЛС.

Същевременно, според данни на Министерство на здравеопазването броят на стачкуващите лекари е коренно различен.

По информация, получена в МЗ от директорите на лечебни заведения за болнична помощ, днес не са провеждани протестни действия в структуроопределящите болници в страната.

Медицинските специалисти и лекари от областните болници в Добрич, Велико Търново, Кюстендил, Пловдив, Враца, Благоевград, Ямбол, университетските болници във Варна, Пловдив, „Св. Анна" - София, МБАЛСМ „Пирогов", МБАЛ „Св. Иван Рилски", Специализираната болница по сърдечно-съдови заболявания, Специализираната болница за активно лечение „Св. Наум", Специализираната болница по онкология, МБАЛ „Царица Йоанна" и МБАЛ „Александровска" не стачкуват, твърдят от МЗ.

По данни на директорите на регионалните центрове по здравеопазване в област Враца от 13-те лечебни заведения за болнична помощ, единствено в МБАЛ „Козлодуй" са протестирали 8-9 лекари.

В отделни, единични случаи, лечебни заведения са подкрепили символично протеста.

В област Габрово символична е била подкрепата в лечебните заведения в гр. Трявна и гр. Севлиево, в лечебните заведения в Монтана, Ловеч и Плевен

По последните получени данни няма ефективно протестиращи в областите Перник, Пазарджик, Разград, Силистра, Стара Загора, Шумен, Видин, Велико Търново и Варна, твърдят още от министерството.

Почти никъде няма протестиращи или ако има, това са ръководствата на лекарския съюз, които обикновено са 10-15 човека.
Агитират още някой друг човек и може да се съберат 20 човека, каза по повод протестите здравният министър Радослав Гайдарски.
Това, за общонационални протести, витае само в главите на ръководството на Българския лекарски съюз,
добави министърът.

От своя страна БЛС коментира казаното от Гайдарски, заявявайки, че той дезинформира обществото.

От постъпилата информация от областните центрове във Велико Търново и Русе в протеста са се включили над 80% от лекарите. Тези данни категорично противоречат на информацията, дадена от здравния министър проф. Радослав Гайдарски
, категорични са от БЛС.