Само с реновиране на съществуващите места за лишаване от свобода не бихме изпълнили ангажиментите си по отношение на европейските норми за затворите. Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева в отговор на въпрос на народния представител Павел Шопов за строителството и изграждане на нови места за изтърпяване на наказанията.

Цачева припомни, че по европейските норми всеки затворник трябва да разполага с 4 кв. м. площ, пряка светлина, санитарни възли. Тя посочи, че явно е наложително изграждане на нов такъв обект и уточни, че има предвидени средства по Норвежкия механизъм за изграждането на пилотен проект с център за обучение на персонала.

Там ще бъдат настанени 400 лишени от свобода. Цачава изтъкна още един свой приоритет - подобряването условията на работа на администрацията в затворите. "Амбицията ми е да се ускорят ремонтните дейности и да се подобрят условията в местата за лишаване от свобода", посочи правосъдният министър.

По думите й в момента се провеждат ремонти на затворите в Ловеч. Предстои изграждане на нов кухненски блок в Бургас, ремонт и обзавеждане на затворническо общежитие във Враждебна, ремонт, обзавеждане и оборудване на медицински център към затвора в Сливен.