Главният прокурор Сотир Цацаров оспорва в Конституционния съд (КС) текстове от Закона за МВР и от Наказателния кодекс. Това съобщават от държавното обвинение.

Първият ни обвинител оспорва конституционността на промените в Наказателния кодекс, които са влезли в сила в края на септември. Те са свързани с престъпленията против мира и човечеството и престъпления, извършени в периода от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. от членове на ръководни органи на Българската комунистическа партия, както и от трети лица, на които са възложени ръководни длъжностни или партийни функции. Според промените тези престъпления няма да имат давност. Цацаров иска да бъде върната давността на престъпления, извършени по време на комунизма

Според Сотир Цацаров тези текстове не съответстват на принципа на правова държава. Те се конфронтирали с основни права на гражданите.

Обвинител номер 1 смята, че оспорваните текстове от Закона за МВР са в несъответствие с общопризнати норми на международното право и с разпоредби на международни договори, по които България е страна. Именно заради това той настоява Конституционният съд да ги обяви в несъответствие.

Цацаров смята, че възможността с прокурорско разрешение полицейските органи да настаняват лица, които водят скитнически живот или се занимават с просия, в домове за временно настаняване е в противоречие на Конвенцията за защита правата и основните свободи, както и на други международни договори. Сотир Цацаров оспорва и срока за престой в домове за временно настаняване, който е до 30 денонощия.

Главният прокурор възразява заради липсата на форма на съдебен контрол относно законността на задържането на такива лица. Според него тя носи белезите на лишаване от свобода.