Главният прокурор Сотир Цацаров нареди незабавна проверка на незаконен развъдник за кучета в село Маломир, област Ямбол, заради репортаж.

Репортажът беше излъчен по-рано днес в ефира на bTV и информира за отглеждането на различни породи кучета с търговска цел в клетки в краварник. Краварникът се намира в покрайнините на село Маломир, а условията в него са крайно тежки за животните.

Още сутринта Районната прокуратура в Ямбол е започнала досъдебно производство за престъпление по чл. 325 б, ал.2, т.1 от Наказателния кодекс, а именно - проява на жестокост към животни. Към настоящия момент обектът се проверява, там има полицейски служители, които извършват първоначалните действия по разследването.

Разпоредено е на Областна дирекция по безопасност на храните да осъществи незабавна проверка на мястото заради неговия статут на краварник.

Според информацията до момента, обектът, в който се отглеждат множество кучета от различни породи, няма законов статут на развъдник или на приют за кучета. През 2014 г. е било установено от Областна дирекция по безопасност на храните, че кучетата, отглеждани от собственика на обекта, се държат и отглеждат в имот в селото. След предписание от ветеринарната служба, лицето е изнесло обекта за отглеждане на кучетата извън пределите на населеното място - с. Маломир.

Към момента кучетата се отглеждат в обект със статут на кравеферма, а лицето е регистрирано като земеделски производител. Лицето е било установено от органите на полицията, които са на място в незаконния развъдник.

Междувременно Окръжната прокуратура в Ямбол започва и проверка, с оглед на съдържащите се данни в телевизионния материал за това, че кучетата се отглеждат с цел търговия. Следва да се установи дали са реализирани приходи от лицето и от такава дейност, както и дали са отразявани същите пред органите на НАП.