Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка за съмнително управление и разходване на средства от Европейския съюз (ЕС), съобщават от държавното обвинение. Поводът е публикация в столичен ежедневник със заглавие „Половин милион взели „еколозите” за 60 лалугера. В статията били изложени и факти по проект на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Два дни по-късно е публикувана нова статия в електронното издание на всекидневника със заглавие „Еколозите с нов удар – мътят яйца на костенурки за милион лева. От прокуратурата поясняват, че в статията се съдържа информация за проект на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) - договарящ орган, Община Сливница - бенефициент и Сдружение за дива природа „Балкани“ - партньор по проекта. Проектът е „Възстановяване и опазване на благоприятното състояние на защитени видове в ЗМ Алдомировско блато и защитени зони в общините Сливница и Драгоман” и е на  стойност почти 1 000 000 лева.

В материала били изложени факти относно изпълнителите и партньорите по проекта, които навеждали на съмнения относно законосъобразното упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от Европейския съюз.

Друг материал пък е озаглавен „Зелените прибират нови 430 000 лева от безсмислен проект на екоминистерството”. В него били изложени факти за проект „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи”.

Обвинител номер 1 е разпоредил проверка по реда на надзора за законност по трите проекта на МОСВ. Проверката е извършена от Върховна административна прокуратура, която е изискала цялата документация по проектите от екоминистерството.

Проект „Възстановяване и опазване на благоприятното състояние на защитени видове в ЗМ Алдомировско блато и защитени зони в общините Сливница и Драгоман” е  на стойност 918 243 лева. 780 507 лева са осигурени от кохезионния фонд, а останалите 137 736 лева са осигурени от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на проекта е 28 месеца, като за осъществяването му са изразходвани 712 213 лева.

Проект „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи“ е с договарящ орган МОСВ. Бенефициентът е Българска фондация „Биоразнообразие“. Общата стойност на проекта е 437 962 лева, като 372 268 лева са осигурени от кохезионния фонд, а останалите 65 694 лева са осигурени  от републиканския бюджет.

От прокуратурата поясняват, че от изисканите документи от МОСВ е потвърдена и информацията от статията за лалугерите.

След проверките на прокуратурата и анализирането на фактите били потвърдени съмненията в законосъобразността при упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от Европейския съюз.  

От Върховната административна прокуратура са отправили три предложения до Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ да извърши одит на дейностите по управление и разходване на средствата по трите проекта.