Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ГЕРБ Иван Миховски. Това съобщават от държавното обвинение.

Искането на обвинител номер 1 е във връзка с проверка на Софийската градска прокуратура за причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие.

Произшествието е станало в Троян 2 октомври миналата година, около 19.50 часа. Шофирайки „Мерцедес”-а си с несъобразена скорост, Миховски блъснал пешеходка. Пострадалата получила фрактура на горно и долно рамо на дясно пубисна кост. Нараняванията довели до трайно затруднение на долните крайници за срок около 3-4 месеца.

От прокуратурата поясняват, че Иван Миховски бил изпробван за употреба на алкохол с техническо средство - дрегер „Алкотест“, който отчел положителен резултат, а именно 0,48 промила на хиляда.

На депутата е съставен акт за установяване на административно нарушение, като той го е подписал без възражения.

Именно фактът, че Иван Миховски е народен представител и се ползва с имунитет представлява законова пречка за наказателно преследване.

Затова главният прокурор е сезирал Народното събрание. Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършеното от народния  представител престъпление  от общ характер, поясняват още от прокуратурата.

Малко по-късно от ГЕРБ разпространиха до медиите информация, от която става ясно, че Иван Миховски ще подаде писмено заявление за снемане на имунитета му на народен представител.

От партийния пресцентър поясняват, че по този начин Иван Миховски заявява своето желание за незабавно изясняване на всички обстоятелства по случая от страна на компетентните органи.