Общинската избирателна комисия (ОИК) в Бяла Слатина реши с мнозинство Ценко Чоков да остане кмет на Галиче. 9 от 11-те членове на комисията отказаха да преустановят правомощията на Чоков като кмет на селото, съобщи БНР.

Решението на ОИК в Бяла Слатина идва, след като на 25 април Централната избирателна комисия постанови мандатът на кмета на врачанското село Галиче Ценко Чоков да бъде прекратен предсрочно.

Ценко Чоков прекъсна заседанието на Спецсъда с крясъци

Ценко Чоков прекъсна заседанието на Спецсъда с крясъци

Подсъдими са още шестима, сред които и синът на галичевския кмет - Мартин

Припомняме, че повече от 10 месеца Ценко Чоков не изпълнява кметските си задължения, тъй като се намира в ареста. Според прокуратурата Ценко Чоков е ръководил група, занимаваща се с лихварство, рекет, побоища и отвличания. В края на 2013 г. синът му Мартин започнал да раздава пари срещу лихви. Постепенно той организирал и негови близки, които да събират със сила раздадените суми.

Спецсъдът не пусна Ценко Чоков на свобода

Спецсъдът не пусна Ценко Чоков на свобода

Адвокатът му е недоволен, че арестът продължава твърде дълго

Председателят на Общинската избирателна комисия Цветелина Андровска посочи като основание за решението на ОИК в Бяла Слатина това, че случаят с Чоков не съвпада с нито една от 13-те възможни законови основания, според които може предсрочно да бъде отстранен кмет от длъжност.

Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина прецени и че няма нужда да бъде назначен заместник на Чоков, въпреки че той не изпълнява длъжността си вече повече от 10 месеца. Решението подлежи на обжалване в Административен съд - Враца.

Утре в Спецсъда ще се проведе поредното заседание по делото срещу Чоков.