Цигани са пребили 71-годишен пътник в автобус в столицата, защото им направил забележка, че пушат.

Инцидентът е станал около 23 ч. вчера вечерта, съобщиха от пресцентъра на МВР.

8 души, повечето на възраст от 18 до 22 г., са задържани за инцидента.

По време на последния курс в автобус 309 се качват група цигани. За да пътуват в пълен комфорт, палят и по цигара. 71-годишен мъж, който пътува в автобуса, им прави забележка.

"Те директно му налетяха и започнаха да го бият. Аз спирам и при отварянето на вратата те даже се опитаха да го издърпат навън. Пребиха го от бой", разказва шофьорът на автобуса, цитиран от БиТиВи.

Цветанов:
Няма етничеко напрежение в София.
                          Още...

В опит да се защити 71-годишният произвел изстрели с газовия си пистолет, но нападателите му успели да му го отнемат, заедно с мъжка чантичка с лични документи.

След многобройни удари по главата и тялото, биячите му побягнали от превозното средство и се оттеглили в неизвестна посока.

Шофьорът на автобуса извикал полиция и линейка. Веднага към мястото са насочени полицейски патрул и екип на СМП за оказване на първа медицинска помощ на пострадалия, който после е откаран за преглед в „Пирогов", а оттам, след преглед - освободен за домашно лечение с контузни рани в главата и тялото.

Според шофьора на автобуса линия 309 е една от най-проблемните. Тя обхваща участъка от Сточна гара до ж.к. "Люлин" и няколко от спирките й са край цигански махали.

По-късно, около 0.15.часа на бул."Добринова скала" служителите на реда спрели такси, в което пътували четирима. Тримата мъже и жената в колата отговаряли на описанието на извършителите, дадено от свидетели.

Действително, при проверката полицаите забелязали по дрехите на единия червеникави петна и предприели щателна проверка на документите за самоличност на пътувалите в таксито. Тогава един от група опитал да побегне от колата, но е задържан.

Той оказал съпротива, отказал да се подчини на разпореждания на служителите и са му поставени белезници. На път към полицейската кола проявил агресивност, като ритал по вектрата и оставил следи в задната част на ламарините.

По-късно е изяснена самоличността му - А.М. на 21г. от плевенското с. Радомирци, известен на органите на реда. Заедно с него в Девето РУП да са доведени и А.М. на 23г., от същото село, също криминално проявен.; 19-годишната С.В., и тя от Радомирци, 17-годишна от София, с криминална регистрация.

И четиримата са задържани за 24 часа. У тях е намерен газов пистолет от същата марка като на бития в автобуса.

Междувременно полицаите от 9 РУ работят и по друг сигнал, получен към 23:40 часа от 29-годишен жител на ж.к."Люлин".

Четирима души, сред които една жена, го нападнали в района на тролейбусна спирка на тролейбус № 7 , нанесли му побой и се оттеглили към Кооперативен пазар - Люлин.

Четиримата са задържани и е установено, че са съпричастни към случката в автобуса.