Формата на публичност, по която работи прокуратурата, се нарича обвинителен акт.
По делото срещу Филип Златанов няма нито един класифициран материал и е ясно, че всичко, което ще се разгледа в съдебна зала, ще бъде публично за всички.

По този начин главният прокурор Сотир Цацаров отговори на призива на президента Росен Плевнелиев за публично огласяване на цялото съдържание на скандалното тефтерче на бившия шеф на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликта на интереси.

Припомняме, именно покрай присъствието на Росен Плевнелиев и още две лица в тефтерчето, наблюдаващият прокурор по делото прецени да конструира на този етап обвинителния акт, който бе внесен в съда преди дни.

Сотир Цацаров призна, че в името на добрия тон между институциите иска да бъде максимално ясен и точен по темата, тъй като му е "доста непонятна подобна форма на комуникация".

Причина за това е фактът, че малко след внасянето на обвинителния акт от пресслужбата на Президентството коментираха случая и отправиха призиви за разгласяване на цялата информация по делото.

Едва ли някой би си помислил, че ще влезем в съдебна зала със страници 7, 10 или 24, а не с цялото веществено доказателство, отвърна Цацаров на тези призиви.

Главният прокурор категорично настоя, че Росен Плевнелиев не е предмет на разследване, не е разпитван дори в качеството си на свидетел и в никакъв случай по делото няма каквито и да било факти и дори елементарни догадки, че той е упражнявал някакво влияние или е участвал в цялата, т. нар. от Цацаров, "процедура".

"Усещането е, че както той, така и останалите две лица са били обект на манипулация и на нечии други нечисти планове", обясни обвинител №1.
Отново в името на добрия тон между институциите Цацаров отказа да коментира чии или какви интереси стоят зад "процедурата", която тефтерчето на Филип Златанов разкрива.