Рано сутринта вчера е задържан турски гражданин, издирван от Интерпол за членуване и финансиране на терористична организация, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Граничарите на ГКПП Видин са го арестували при влизането му на територията на България с ферибота Калафат - Видин.

Той пътувало по маршрут Унгария - Румъния - България - Турция, като проверката на ГКПП „Видин" е извършена на основание оценка на риска.

Задържаният турски гражданин е използвал документ за пътуване, издаден на 13.01.2006 г. от Германия, което му е позволявало свободно придвижване на територията на ЕС. При пътуването си е използвал лек автомобил „Форд", с германска регистрация.

Турският гражданин Е.М. е издирван от Интерпол на основание международна заповед за арест с цел екстрадиция за Турция. Тя е била издадена на 24.07.2007г. от турските компетентни власти, поради членуване и финансиране на терористичната организация «THKP/C-Dev Sol" и извършване на терористични действия.

Лицето е с влязла в сила присъда, произнесена задочно на 7 юли 2007г. от Върховния съд в Анкара, като му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 7 години.

Турският гражданин е обявен за общодържавно издирване на територията на България преди година.

Днес спрямо М.Е. е постановена мярка за неотклонение „задържане под стража" за срок от 3 дни до предприемане на мерки за започване на екстрадиционна процедура - обмен на необходимата документация за допускане на екстрадиция на задържания от България за Турция.