Обвиняемият за грабежа и убийството на 61-годишна жена в село Славяново в община Попово на 11 октомври 2022 г. е осъден окончателно на доживотен затвор, съобщиха от държавното обвинение.

Наказанието му е наложено от Апелативния съд във Варна през декември 2023 г. след обжалване на наложената му на първа инстанция 20-годишна присъда от страна на Окръжната прокуратура в Търговище, поискала той-да бъде наказан по-тежко. Доживотната присъда е вече окончателна, като е потвърдена от Върховния касационен съд (ВКС) след обжалване от подсъдимия.

Според обвинението престъплението е с по-висока степен на обществена опасност от тази на останалите подобни деяния и това по-високо наказание.

Към момента на извършване на тежкото престъпление подсъдимият с инициали Ю.Ш. бил на 49-години, нямал постоянна работа и доходи. Бил добре познат на полицията и прокуратурата, като вече бил осъждан за убийство, както и много пъти за кражби. По предходните си присъди мъжът е бил в затвора общо близо 30 години.

Жертвата е 61-годишна жена - собственичка на магазин в селото. Нападателят знаел, че получавала добри доходи и че живеела сама. Това довело до решението му да я ограби. Парите пък му трябвали заради зависимостта му към хазартни игри. Той взел малък заем от магазинерката. Уговорил се с нея да дойде в дома й, уж за да й върне парите. Когато жената отворила вратата на къщата си, мъжът нахлул вътре. Взел спестяванията й, като упражнил насилие спрямо нея. Магазинерката обаче оказала съпротива и той решил да я убие. Удушил я и я оставил на пода в дома й. Напуснал къщата с 15 000 лева, които намерил, а излизайки заключил катинара на входната врата.

Два дни по-късно мъжът бил задържан в дома си в Славяново, след което му било повдигнато обвинение за престъпление по чл. 199, ал. 2, т.2, пр.1, във връзка с чл. 198, ал.1 от НК.

Доживотен затвор грози убиеца от село Славяново

Доживотен затвор грози убиеца от село Славяново

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу 49-годишния Ю.Ш., убил жена заради пари