Софийски градски съд прие съдебно-медицинска експертиза по делото срещу Илиян Тодоров, обвинен за двойното убийството пред столичната дискотека „Соло".

Припомняме, в нощта на 18 април 2009г. бяха убити вратарят на националния отбор по хокей Кирил Въжаров и приятелят му Васил Александров. Друг техен приятел беше приет в болница без опасност за живота, след като тримата бяха наръгани с нож на метри от дискотека "Соло" в столицата, в която са празнували.

При аутопсията и огледа на труповете на Кирил Въжаров и Васил Александров са открити прободни рани от остър предмет.

Раната на гърба на Въжаров е с дължина 4 см и се намира на разстояние 130 см от петата, сочи заключението на експертизата.

Васил Александров също е прободен в гърба като дължината на разреза е 3 см, а раната се намира на разстояние 133 см от петата.

Разрезът при пострадалия Кирил Димитров е засегнал кожата и подкожието, без да са увредени вътрешни органи. Експертите представиха и няколко снимки, от които се вижда раната на Димитров, след като е била зашита от хирург.

Според вещите лица от вида на раните не може да се каже с точност дали те са направени с оръжието, приложено като веществено доказателство по делото.

На предишното съдебно заседание съдът изслуша и прие ДНК експертиза на ножа, който е иззет като веществено доказателство. Според заключението на вещите лица по него не е открит биологичен материал или кръв. Експертите посочиха, че ако количеството на биологичния материал или кръвта е прекалено малко, има начини ножът да бъде изчистен и по него да не останат следи.

На днешното заседание съдът прецени, че трябва да бъдат изслушани изготвените в досъдебната фаза експертизи, но вещите лица не дойдоха на днешното заседание.

Все още не е постъпила информация от министерството на правосъдието в Естония дали ще бъде възможен разпита на двамата естонски свидетели чрез видеоконферентна връзка.

Вече има напълно оборудвана зала, в която може да бъде проведена тази връзка и двамата свидетели да бъдат разпитани. Ще бъде изпратено писмо до съдебните власти в Естония с молба те да призоват за разпита двамата свидетели за 10 ноември.

На 9 ноември ще бъде изслушана една съдебно-медицинска експертиза, която се отнася до нараняванията на Кирил Димитров.

Делото върви към приключване, като според съдията по делото това ще стане до края на годината.