965 учебни заведения ще бъдат обхванати от европейската схема „Училищен плод". Това съобщи директорът на ДФ „Земеделие" Светослав Симеонов, който обяви началото на информационна кампания за популяризиране на програмата. Чрез нея 132 000 деца ще получат плодове и зеленчуци като част от храната си.

Симеонов обясни, че това е успех за страната ни, тъй като в останалите европейски държави в първата година от прилагането на схемата обикновено кандидатстват около 25% от учебните заведения. При нас усвояемостта на средствата се очаква да достигне 40%.

Предварителната стойност на финансовата помощ по схемата „Училищен плод" е в размер на 2 721 189 лв. За информационната кампания заделените средства са 164 хил. лв. Те включват материали като книжки с игрословици, брошури и плакати.

Целта на схемата е за създаде трайни навици в децата за употреба на плодове и зеленчуци. Учителите ще получат отпечатаните брошури, така че да бъдат използвани като материали в часовете на класа.

Децата от детските градини пък ще рисуват любимите си плодове, а по-големите ще научават важни неща за родината на плодовете и тяхното използване

Тазгодишната кампания включва и излъчването на видеоклип, в който участват известните български спортисти Илиана Раева и Йордан Йовчев.