Учредителят на ГЕРБ, съдия във Варненски окръжен съд и бивш евродепутат Душана Здравкова, подаде оставка, съобщи БНР.

Тя обясни, че един от мотивите за решението й е назначението на Владимира Янева за председател на Софийски градски съд. Припомняме, новият шеф на СГС е спрягана за близка на вътрешния министър Цветанов.

В открито писмо, цитирано от радио К2, Здравкова заявява: Изборът на  председателя на Софийски Градски Съд прехвърли мярката на обществената и професионална търпимост.

Пречупен е гръбнакът на една цяла институция, смачкано и превърнато в придатък на посредствеността е правосъдието на България, категорична е тя.

И няма да помогнат чужди мониторинги и проверки, ако, ние, съдиите, нямаме самочувствието, морала и куража да се изправим срещу демагогията, лицемерието  и  арогантността на властта. В нормалните държави, каквато очевидно не сме, такъв  феномен се определя като„непотизъм", което, съмнявам се, че физкултурниците на държавата знаят, продължава Здравкова.

Междувременно стана ясно, че екипът на Алексей Петров „Единение и екипност" кани Здравкова да се присъдини към тях:
Членовете на „Единение и екипност" смятат, че има особена символика, в това че Душана Здравкова връща вярата на българите, че има честни магистрати и политици у нас, точно на Деня на падналите за свободата и независимостта на България

Като дългогодишен съдия, заставам  до колегите от Висшия Съдебен Съвет, които устояха на натиска  и гласуваха „против" поредния опит да бъде подчинена  независимата  по Конституция съдебна власт.

Подавам си оставката като съдия и напускам тази съдебна система, за която съм работила  години наред всеотдайно и безкористно. Правя това и заради младите колеги, които трябва да се учат на друг морал, да имат друга ценностна система и да бъдат най- вече съдии „в името" и „за" хората, пише още съдията от Варна.

Призовавам всички съдии в България да се противопоставят на поредния манипулиран  избор и да подкрепят малкото, но почтени членове на Висшия Съдебен Съвет, които гласуваха „против" поредния удобен на властта, но не и за гражданите, съдия, завършва писмото на Душана Здравкова.