Контрабанден внос на цигари предотвратиха служители от Митнически пункт Пристанище Варна.

От там посочват, че при проверка на 40-футов контейнер инспекторите са установили, че вместо обявената стока с произход от Китай, в контейнера има цигари, българска марка.

Той с размери дължина - 12.192 м, ширина - 2,438 м и височина - 2,591 м.

В него има 900 мастербокса цигари. Един мастербокс съдържа 500 стека, а всеки стек съдържа по 10 кутии цигари, посочват от Митниците.

Стоката е декларирана като интериорни врати.

По-късно днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков посети митническия пункт "Пристанище-Варна". Той обобщи, че заловената контрабанда е на стойност 1 794 600 лева, а акцизът и ДДС-то, които трябва да се платят, са за 2 млн. лева.

Предстои да бъде извършен лабораторен анализ, който да установи къде са произведени контрабандните цигари.

Фирмата-вносител е регистрирана в столицата и предстои проверка съвместно с НАП и МВР, информира още финансовият министър. Фирмата е създадена преди два месеца, още няма регистрация по ДДС и не е извършвала дейност, допълни министър Дянков.

Той изказа благодарност на служителите на Агенция „Митници" и МВР за свършената работа.

Дянков отбеляза, че възможностите на Агенция Митници  да се бори с контрабандата са увеличени значително. Поръчани са и осем нови скенери, които до два месеца ще бъдат разположени на митническите пунктове по морската граница и на границата със Сърбия и Гърция.

Няма да преустановим усилията, докато контрабандата не изчезне като тема и контрабандистите не си изберат други маршрути, а не през България, категоричен беше вицепремиерът.

 По отношение на контрабандата на цигари целта е тя да бъде сведена от 40 на сто до 5 на сто като дял от пазара на тютюневи изделия, каза още той.