Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, занимавала се с рекет, съобщиха от МВР.

Операцията на антимафиотите, проведена по-рано днес на територията на столицата, е реализирана след близо четиримесечно разследване. Установено е, че чрез насилие организирана престъпна група изнудвала жрици на любовта, „работещи" в района на околовръстния път на София и на главния път в посока гр. Елин Пелин. Жените всеки ден трябвало всеки ден да им плащат по 20 лева.

Ако заплахите не помагали, рекетьорите използвали силови методи - при отказ да дадат парите, следвало отвличане и принудително държане в изоставени къщи в покрайнините на столицата.

В хода на операцията са задържани Д.Ц. (34 г.), регистриран за закана, отвличане, кражба на автомобил, нарушение на обществения ред, А.И. (25 г.), криминално проявен, Г.Г.(26 г.), криминално проявен, регистриран за принуда, унищожаване на чуждо имущество и грабеж.

Изяснено е, че А.И. и Г.Г. били изпълнители на поръчки при възникнал проблем. Най-често те действали при отказ да се плати ежедневния рекет, заплашвали с физическа саморазправа и лица, които дължали пари. Ролята на „инкасатори" била поверена на 25-годишните В.А. и Р.А. от София, които всеки ден отивали в района на Околовръстното и прибирали парите за т. нар. „такса място". Участник в групата бил и 29-годишният А.В. от с. Бусманци.

При обиски в жилищата, автомобилите и офиса на задържаните са иззети два пистолета марки „ЧЗ" и „Екол Лейди", 44 газови патрона и 6 бойни, предназначени за късо и дълго нарезно оръжие и много мобилни телефони със сим карти. Открити са голям брой документи за леки автомобили, запис на заповед, банкови извлечения, платежни нареждания и документи за банкови преводи и записващо устройство.

Шестимата са задържани за 24 часа. Работата по случая продължава.