Две престъпни групи, специализирали се кражби на кабели, бяха неутрализирани при спецакция „Вредители" в района на община Болярово.

Акцията е насочена към пресичане на престъпната дейност на групи, специализирали се в кражби на кабели, собственост на БТК и телекомуникациите на бивши военни обекти.

Криминалистите задържали членове на организирана престъпна група, които чрез силови методи са монополизирали извършването на този вид кражби в района.

При кражбите те използвали металотърсачи и високо-проходими автомобили, а за изкопната дейност наемали криминално проявени лица от циганския квартал в Ямбол. Задържани са девет души на възраст от 22 до 35 години, всички криминално проявени жители на Ямбол. Сред тях е и тарторът на групата, който заедно с още двама от приближените му остават в ареста с мярка задържане под стража за 72 часа.

Преди „удара" по тази група е разбита и друга, която извършвала изкопна дейност до пътя между селата Стефан Караджово - Каменец, в близост до земеделски имот. Осем от задържаните са жители на село Стефан Караджово, трима от тях са криминално проявени за кражби, задържан е и работещ с тях жител на село Лесово.

Иззети са инструменти за земекопна дейност. Установено е, че групата е извършила кражба на кабел, собственост на БТК. Трима от групата са задържани за 72 часа.

В хода на операцията е разкрит нелицензиран пункт за изкупуване на цветни и черни метали в село Стефан Караджово, където групата  предавали крадените кабели.

Работата по установяване цялостната престъпна дейност на групите продължава и към момента. Образувани са досъдебни производства.