МВР, прокуратурата и митниците пресякоха голям контрабанден канал, осигуряващ паста за наргиле от Турция, през България за Западна Европа.

На влизане през Капитан Андреево е засечен влекач със 6120 килограма от пастата, която се явява активна стока. Влекачът е управляван от мъж с българско и турско гражданство, а по документи е трябвало да превозва ароматизиращи продукти „Това е чиста форма на контрабанда" излезе по време на брифинг главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Той обясни, че получател  на пратката е българска фирма. В хода на образуваното досъдебно производство, разследващите са стигнали до складове в софийския квартал Сеславци. В бивш стопански двор са намерени още 220 кг паста за наргиле. „Имаме депо за претоварване на контрабандните товари, като целта е била последваща доставка за страните от Западна Европа", обясни още Лазаров.

По изчисления на разследващите заловеното количество контрабанда е с пазарна стойност над 2 млн. лева, а дължимите активи надхвърлят 1 млн. лв.

По случая е работено със 7 лица, но към момента единственият задържан за денонощие е организаторът на канала. Не е ясно обаче дали той е собственикът на българската фирма. Разследващите екипи отказаха допълнителни коментари, преди да има повдигнати обвинения. Те предупредиха всеки, който смята да се занимава с контрабанда да си прави сметката.

Шефът на Главна Дирекция Национална Полиция, Ангел Антонов обясни, че дейността на тези екипи ще продължи и занапред.