Условна присъда от година и 10 месеца получи мъж, убил приятеля си по време на бракониерски лов, съобщиха от Окръжната прокуратура във Варна.

23-годишния Мехмедали М., който беше предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна по две обвинения - за причиняване на смърт по непредпазливост по време на бракониерски лов и за придобиване и държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси без надлежно разрешение.

На 26 октомври 2015 г. в землището на варненското село Цонево в местността "Малкият картал" подсъдимият Мехмедали и приятелят му Салим С. отишли на бракониерски лов. Никой от двамата не притежавал ловен билет и разрешително за лов, нито разрешително за придобиване на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Правото на ловуване се упражнява от лица, които притежават членска карта и билет за лов, заверени за съответната календарна година, както и разрешително за лов, според законодателството.

В гората двамата приятели се разделили. Подсъдимият дочул шум и решил, че наблизо има дивеч. Стрелял по посоката на шума. Когато отишъл на място, установил, че приятелят му Салим лежи на земята и е ранен в главата. Повикал помощ, но въпреки положените грижи на лекарите, простреляният мъж починал.

23-годишният подсъдим Мехмедали, който е с чисто съдебно минало, поискал делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие. Той признал вината си и всички факти и обстоятелства в обвинителния акт на Окръжната прокуратура във Варна. С присъдата си съдът уважи и гражданския иск на родителите на убития мъж в размер на 60 000 лева.

Съдебният акт подлежи на обжалване през Апелативния съд във Варна.