Варненската окръжна прокуратура протестира условната присъда на старшата счетоводителка от дирекция "Социално подпомагане" във Вълчи дол, съобщават от съдебната институция. За 10 години служителката е присвоила 390 102 лева чрез документна измама.

От обвинението намират присъдата от 3 години лишаване от свобода с изпитателен срок от 5 години и за несправедливо ниска. Надежда Стоянова е лишена също и от права да заема определени длъжности и да работи определени професии. Присъдата е произнесена от състав на Варненския окръжен съд в петък.

44-годишната старша счетоводителка е присвоила държавните средства за подпомагане на социално слаби като е използвала документи с невярно съдържание. Тя поискала делото срещу нея да се гледа при условията на съкратеното следствие. Целта била наказанието да се редуцира с една трета.

В съдебната зала Надежда Стоянова е признала всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. Тя не е пожелала да се събират нови доказателства и се е разкаяла за десетгодишната си престъпна дейност. Злоупотребите тя обяснява с онкологично заболяване и лечението му.

Окръжната прокуратура определя престъплението в особено големи размери като особено тежък случай. То се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Наблюдаващият прокурор е поискал ефективно наказание от 6,8 години лишаване от свобода при първоначално строг режим. Обвинителят е поискал също подсъдимата да бъде лишена от правото да заема държавни или обществени длъжности, както и да работи професии и дейности, които са свързани с материална отчетност за срока на наказанието й.

В обвинителната си пледоария прокурорът е изтъкнал трайната престъпна упоритост, дързостта и хитростта, с която подсъдимата е изградила стройна система. Чрез нея тя заблуждавала различни банки, дори и след като банков служител засякъл престъпната й дейност.