Военният прокурор Илиан Илианов Георгиев от Военноокръжна прокуратура -София, е признат за виновен на 14 март, от Софийския апелативен съд, за набедяване на колеги в престъпления, знаейки че са невинни - престъплението е по чл. 286 ал.1, вр. с чл. 26 ал.1 от НК.

Осъден е за набедяване на прокурорите Веселин Стоев, Данчо Данов и Момчил Бенчев - прокурори във Военноапелативна прокуратура и Малена Филипова - прокурор във Върховна касационна прокуратура.

На Илиан Георгиев е наложено наказание 10 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от три години. Наложено му е и наказание обществено порицание.

Поради подаден самоотвод от всички съдии от Военно-апелативния съд и невъзможността да бъде сформиран състав, ВКС дава делото на Софийския апелативен съд (САС), като въззивна инстанция.

С новата присъда, САС е признал Георгиев за виновен по още едно деяние за набедяване, по които е бил осъден на първа инстанция, с което частично е уважил подадения протест на ВОП - Сливен.

Като първа инстанция Илиан Георгиев е признат за виновен от Военен съд - Пловдив на 11 ноември 2015 г., за престъпление по чл. 286, ал.1,вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Престъплението е извършено в периода от октомври 2009 г. до октомври 2010 г.