Напълно безсмислен се оказа разпитът на свидетеля Иво Илчев. Припомняме, той е защитен свидетел по друго дело срещу Маргините - за убийството на Боби Цанков.

Според Софийска градска прокуратура свидетелят е бил сплашван. „Предупреждаваме да внимава", обясни градският прокурор на София Николай Кокинов.

Пред прокуратурата Илчев казал кой му се е обаждал по телефона, за да го сплашва. Заплашван е физически, уточни Кокинов.

По думите му, Илчев се притеснявал за семейството си. След злополучния разпит в съдебна зала градските прокурори повторно го препитали, а Илчев им обяснил, че е изплашен.

В залата той бе въведен с маска, която свали след като застана зад монтиран параван пред свидетелската скамейка.
Предния път той не бе разпитан, защото искаше в залата да присъства и адвокат.

За днешното дело той упълномощил адвокат Стефан Колев, който обаче днес не дойде. Иво Илчев заяви, че вчера защитникът му обяснил, че е невъзможно днес да се яви, но щял да упълномощи свой колега да го представлява.

И друг адвокат обаче не се яви да съветва Иво Илчев. Свидетелят се съгласи да го разпитат без адвокат.

Не познавам никого от подсъдимите и с никой от тях не съм се срещал", заяви пред съда Иво Илчев.

Градският прокурор на София го попита дали с него се е свързвало лице на име Бисер Илиев - един от подсъдимите по настоящето дело.
Отговорът на Илчев бе категоричен - „Не, с мен не се е свързвало лице с такова име".

На въпроса на градските прокурори с какво се занимава в момента, свидетелят отговори: „Безработен съм, лежа си вкъщи".

Иво Илчев каза още: „Идвал съм в Софийска градска прокуратура като приятел на Боби Цанков, да го пазя".

Стана ясно, че при посещенията му в СГП той не е давал писмени показания, а съвсем общо поздравявал прокурорите. „Никой не ме е притеснявал във връзка с настоящето дело", каза още Илчев.

Никой от защитниците на подсъдимите не пожела да му задава каквито и да е въпроси. Разпитът на Иво Илчев продължи не повече от 15 мин. Делото продължава с разпит на другите свидетели.

Също така стана ясно, че свидетелят е дал показания пред съдия, коренно противоположни на казаните в съдебната зала.
„Ще заведем дело срещу него за лъжесвидетелстване", категоричен е Кокинов.

На въпрос с какво показанията на Илчев са щели да бъдат важни за делото, градският прокурор отговори: „Имахме определени очаквания". Той не пожела да конкретизира какво важно е имал да сподели Илчев.

Днес съдът прочете показанията на Иван Тодоров - Доктора, дадени в досъдебна фаза.
Припомняме, Доктора според обвинението е бил една от мишените на групата на Маргините.
Междувременно - след ареста на братята - на 22 февруари 2006 година, Доктора бе разстрелян показно в София.

Показанията са от октомври 2005 г. Една вечер, когато Доктора се прибирал към дома си, го спрял мъж. Представил се за човек от службите.

Обяснил на тодоров, че искал да го предупреди, че се готви покушение срещу него и срещу още две обществени фигури. Поръчителите били известни личности, обяснил човекът.

Доктора се усъмнил, но на сутринта, след като споделил с адвоката си, той го посъветвал да предприеме мерки за сигурността си. „Задавал съм си въпроса, защо трябва да бъда убит, кой би искал да го направи", споделил пред дознател Доктора.

От показанията му стана ясно, че не познава лично Любен Гоцев. От 5 години се познавал с Маргините. Не са били приятели, не са имали конфликти или общ бизнес.

По думите на Доктора били на „здравей - здрасти". „Ако Красимир и Николай Маринови искат да ме убият, то единственото ми обяснение е, че някой друг им е поръчал да направят това", завършва показанията си покойният Иван Тодоров - Доктора.

Припомняме, софийски градски съд даде ход на делото срещу Красимир и Николай Маринови по обвинението в подготовката на три убийства - на ген. Любен Гоцев и бизнесмените Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов.

Делото срещу Малкия Маргин ще се води задочно, защото той е в неизвестност според полицията от 5 януари 2010 година, когато неговият брат - Красимир Маринов, бе арестуван във връзка с убийството на Боби Цанков.

Няколко дни по-късно Малкия Маргин бе обявен за общодържавно издирване.

Братята са обвинени също и за участие в организирана престъпна група и за незаконно притежание на наркотици.