Информацията, с която разполага прокуратурата е, че е горена биомаса и RDF отпадъци в Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ - "Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация-Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД, което като самостоятелно горене не представлява проблем.

Налице обаче е несъответствие между разрешеното и използваното в процеса на горене, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг пред журналисти. Информация в справката на ДАНС показва, че има внесени материали от чужбина. Откъде точно обаче не стана ясно.

Припомняме, че тази сутрин главният прокурор разпореди проверката на полиция и жандармерия в четирите ТЕЦ-а: "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ " Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД

Арнаудова не каза какво наказание може да бъде наложено, тъй като все още се извършва проверка. Контролният орган, на който е възложена проверката - МОСВ, е задължено да уведоми главния прокурор, за да бъде предприето наказателно преследване при условие на установено извършено престъпление, обясни Арнаудова. Тя посочи и че проверка се извършва в тези обекти, тъй като за тях има сигнали. Прокуратурата не разполага със сигнали за работата на други ТЕЦ-ове.

По Закона за съдебната власт проверката може да продължи 2 месеца, но главният прокурор е определил проверката да бъде до 1 месец. Самата Арнаудова очаква проверката да приключи много по-бързо.

От предприетите действия на контролните органи до настоящия момент е установено не само какво има на складовите площадки за горене, но и това, което в момента се е горяло по време на извършването на вчерашната проверка. Все още продължава проверката на МОСВ и Арнаудова очаква до края на деня да бъде информирана за предприетите от тях действия.

На въпрос дали други фирми на бизнесмена Христо Ковачки са обект на проверка, Арнаудова отбеляза, че информацията, с която разполагал главния прокурор Сотир Цацаров е само за тези четири ТЕЦ-а. Дали на територията на страната няма и други ТЕЦ-ове, не само на Ковачки, и каква е дейността на тези ТЕЦ-овете, дали тя е съобразена с нормите за отпадъци или на Закона за опазване на околната среда, предстои да се разбере и да бъдат предприети адекватни действия.

С акт спират два от генераторите на ТЕЦ-Перник

С акт спират два от генераторите на ТЕЦ-Перник

Заради установено използване на неразрешено гориво

Прокуратурата няма информация от МВР за прибрани бали в Перник, които преди това са били на открито. Институцията очаква да бъде уведомена писмено и по надлежния ред. Освен това държавното обвинение има уверението на МОСВ, че ще информира главния прокурор за всяко действие в рамките на собствената си компетентност, като изпраща копие от постановените актове.

Дали е имало налице замърсяване на околната среда, Арнаудова все още не знае, защото не разполага с резултатите от пробите на място. Тепърва трябва да бъде установена проверката на "Топлофикация-Перник", която е с приоритет, защото по думите на жителите на града там въздухът е замърсен.

Арнаудова увери, че ако бъде открито нарушение, би следвало МОСВ да предприеме принудителни административни мерки и налагане на тежки имуществени санкции за различни видове нарушения, включително и запечатване на обектите. "Ако в резултат на извършени действия на конкретно лице, се окаже, че е извършино престъпление против околната среда или против народното здраве, ще се пристъпи към наказателно производство", подчерта Арнаудова. Прокуратурата обаче все още не разполага с такива данни.

Само преди ден перничани излязоха на протест пред общината заради горенето на отпадъци в ТЕЦ "Република"От Министерството на околната среда и водите обясниха, че ТЕЦ "Република" към "Топлофикация Перник" няма разрешение да изгаря отпадъци. По данни на ведомството обаче от началото на годината до 1 септември няма и сериозно замърсяване на въздуха - фините прахови частици са били превишени с 20 броя, а нормата е 35 броя годишно. Не са били отчетени превишени норми на серен диоксид, азотен двуокис или въглероден оксид.