Директорът на НСП главен комисар Валентин Петров наложи дисциплинарно наказание на Марио Върбанов - младши автокронтрольор в група "Пътен контрол" при РПУ-Враца.

Той е уволнен за тежко нарушаване на дисциплината и злоупотреба със служебно положение за това, че е използвал чужд документ за своя облага.

На 22 февруари в района на комбината "Химко" полицай Върбанов и негов колега от пътния патрул спрели за проверка лека кола "Опел Вектра", врачанска регистрация, шофирана от жител на Мездра.

На шофьора е съставен фиш за нарушение по ЗДвП.

По време на проверката полицаят се възползвал от създалата се възможност и присвоил дебитна карта на шофьора с изписан на обратната й страна ПИН-код.

Още същата вечер полицай Върбанов теглил пари от банковата сметка на потърпевшия. На другия ден сутринта теглил нова сума пари, като общата сума, с която картопритежателят е ощетен с 800 лева.

Около две седмици по-късно - на 7 март Г. Ц. от Мездра установил липсата на картата си. 65-годишният мъж си спомнил, че за последно е вадил документите си при въпросната проверка от патрула на КАТ. По фиша проверил името на полицая и го потърсил в РПУ-Враца.
От своя страна той питал Върбанов, който потвърдил, че при проверката е намерил картата паднала край "Опел"-а.
Изтеглените от него пари върнал веднага заедно с картата с остатъка от сумата.

Още петима врачански полицаи са наказани от директора на ОДП-Враца комисар Иван Сълов с порицание за различен срок от време.
Наказанията са наложени заради опит за заблуждение.