Съдът задържа за 40 дни казахстанец, издирван от Интерпол след искане на Софийската окръжна прокуратура.

Първоначално мъжът е бил арестуван на май при гранична проверка, по време на която се представил с имената М.О., използвайки подправен украински паспорт. Самоличността на лицето е била разкрита чрез лицева идентификация и по снимков материал, споделен в системата на Интерпол Установено е, че той е 60-годишният К.Б., гражданин на Казахстан.

Деянието, за което лицето се издирва от съдебните власти на Казахстан, чрез Интерпол - Астана, е "активно членство в международната терористична организация "Ислямска държава".

През 2015 г. К.Б. заминал от Казахстан за Сирия, където преминал през курс на бойно обучение във военен лагер на терористичната организация на границата между Турция, Ирак и Сирия. Участвал е във въоръжени акции против законните сирийски и иракски власти. Пропагандирал, привличал съмишленици и участвал в "свещен джихад".

По данни на съдебните власти в Казахстан мъжът извършвал престъпните действия от името на казахстанската ислямистка терористична група United Kazakh Jamaat, за което той може да бъде осъден до 12 години затвор.