Специалисти от Харвардския институт по стволови клетки получиха линии на стволови клетки, притежаващи генетичните особености на десет наследствени заболявания.

Изследването на органи и тъкани, отгледани от тези клетки, ще позволи на учените да наблюдават развитието и протичането на болестите в лабораторни условия. Това съобщава zdrave.net като се позовава на инфирмация от сп. Cell.

Полипотентните стволови клетки са незрели клетки, които могат да дадат началото на всеки орган или тъкан.

Американските учени под ръководството на Джордж Дейли се възползвали от наскоро открития метод за получаване на индуцирано-полипотентни стволови клетки (iPS cells) от клетки на кожа и костен мозък на възрастен човек.

За това бил използван материал, взет от пациенти с десет наследствени заболявания, включително болестта на Паркинсон, захарен диабет тип 1, мускулна дистрофия на Дюшен и Бекер, болестта на Хънтингтън и синдромът на Даун.

В крайна сметка, учените успели да получат 20 линии на стволови клетки с генетични дефекти, присъщи за тези заболявания.

Изследователите заявиха, че за в бъдеще смятат да разширят библиотеката от стволови клетки, обхващайки и други наследствени заболявания.

Достъпът до библиотеката ще бъде открит както за американски, така и за чужди специалисти. Така световната научна общественост ще получи уникална възможност да изследва особеностите на протичане на заболяванията, а също и да изпитва нови лекарствени препарати върху лабораторни модели, отбелязаха изследователите.