В Дома за психично болни в сливенското село Качулка излязоха и финансови злоупотреби, след като преди дни бяха осветлени данни за сексуално насилие и побои над психично болни.

От 2009 г. досега в Дома в Качулка са се сменили трима директори. Сегашният, Злати Стоянов, свързва всички нарушения в социалното заведение с управлението на предишния - Стойчо Данков.

По негово време болните били заключвани и не вземали лекарства, персоналът не си гледал работата. Управлението на Данков е свързвано и с множество сигнали за финансови нарушения.

От години Ради Новаков, чиято съпруга работи в Дома, търси истината за Качулка. Според него 17 проверки на Агенцията за социално подпомагане доказват злоупотреби със средства.

Крали са нафта, фланелки по 2 лв. са ги писали по 20 лв. Болните са скачали от етажите от блоковете, затваряни са сами като животни", обяснява Новаков пред bTV.

Стойчо Данков, който е сменен през март миналата година, твърди обратното - че проверките са доказали добрата му работа и колко е изряден финансово. Отрича, че болните са заключвани и не са вземали лекарства. Твърди, че добрата му работа доказана с одит на Държавна финансова инспекция през 2011 г.

Официален мотив за смяната му през март миналата година е, че не изпълнява изискванията за длъжността. В момента заема подобна длъжност - заместник-директор е в дома за деца с умствена изостаналост в Кермен.

Злати Стоянов, настоящият директор на дома, твърди, че е въвел дисциплина за персонала и хуманно отношение към болните. Там са настанени 240 мъже и жени, издръжката е 1,6 млн. лв. на година.

В Окръжната прокуратура в Сливен има образувано досъдебно производства по сигнал за финансови злоупотреби в дома в Качулка. Наблюдаващият прокурор Христо Куков не намира данни за престъпление и ги насочва към Районна прокуратура. Образуваните там досъдебни производства за смъртните случаи в дома за прекратени.