Болниците трябва да имат нужния квалифициран персонал на трудов договор и сами да се погрижат за това. Здравната каса ще сключва договори само с такъв тип лечебни заведения.

Това обясни председателят на Комисията по здравеопазване към Народното събрание Лъчезар Иванов по повод на подготвяните реформи в болничната помощ, съобщава БНР.

Иванов каза, че всички граждани трябва могат да получават действително квалифицирана помощ и да не се налага пациент да постъпва в една болница, а след това да бъде прехвърлян в друга.

Според него в болниците, които не отговарят на критериите, ще се запазят отделни отделения, които са важни. Там спешната медицинска помощ ще бъде подсилена и ще осигурява транспорта на гражданите.

С промените ще се задължат болниците да транспортират пациентите до определените лечебни заведения за операции. Съответно спешната помощ ще трябва и да връща тези, които ги изписват от болниците след края на лечението.

Лъчезар Иванов обясни още, че реформите ще започнат реално през 2011 година, а следващата ще се яви подготвителна. През 2010 година обществото трябва да бъде добре информирано и да даде своите забележки и коментари за промените.