"Институт за пътна безопасност" разпространи информация, според която МВР намалява в статистиката жертвите на пътя.

Новият министър на вътрешните работи многократно уверява, че жертвите от ПТП намаляват, обясняват от института. "Това е колкото цинично, толкова и абсурдно. Настояваме министърът на вътрешните работи да се извини на близките и роднините на загиналите от ПТП, както и на всички граждани на България. Настояваме МВР да допусне извънсистемен контрол върху дейността на пътна полиция", коментират те.

На изпратена от института снимка се вижда, че на 26 септември 2018 година МВР отчита с 25 човека по-малко загинали спрямо същия период на 2017 година.

Според приложените снимки става ясно, че жертвите са 15, като се установява разлика от 10 човека.

Снимка 381199

Източник: Институт за пътна безопасност

На втората снимка, МВР намалява жертвите, като отчита спад с 44 човека по-малко на 28 септември 2018 година спрямо същия период на 2017 година.

От института коментират, че МВР успява "оперативно да "възкреси" нови 28 лица само за два дни. И в двата случая е изключено да се твърди, че е техническа грешка, защото е ясно, че това е тенденция в работата на МВР при отчитане на дейност", допълват те.

Снимка 381198

Източник: Институт за пътна безопасност

В редакционната поща на News.bg, но вчера бе получено уточнение от МВР:

Поради възникнали неясноти около публикуваните ежедневни данни за пострадалите и загинали при инциденти на пътя, Пътна полиция прави едно уточнение: данните, които се публикуват ежедневно на страницата на МВР са оперативни и подлежат на актуализация в зависимост от състоянието на пострадалите и тяхното лечение.

В рамките на 30 дни след настъпване на пътен инцидент, ако състоянието на участник в него се влоши и той почине, това се отразява в статистиката!

Снимка 381202

Източник: МВР

След проверка на редакцията на News.bg в официалната интернет страница на МВР в раздел "Пътна обстановка", бе установено и че статистическите данни могат да бъдат проверени до 26 юни 2017 година.

Снимка 381201

Източник: МВР

От 23 юни 2017 година до 1 януари 2010 година такива липсват, въпреки че е предоставена такава възможност за проверка.

Снимка 381200

Източник: МВР

На въпрос днес, занижава ли КАТ броя на жертвите по пътищата, зададен във връзка с проучване на Института по пътна безопасност, Маринов отбеляза, че все още не се е запознал с въпросния доклад. Той посочи, че статистиката се води от Главна дирекция "Национална полиция", чиито служители следят и обобщават резултатите от цялата страна.

"Ако има някакви засечени проблеми, ще разпоредя проверка. Има отговорни хора, които отговарят за статистиката и би трябвало да си вършат работата качествено", обясни вътрешният министър.

Бюджетът на МВР не стига и на Младен Маринов

Бюджетът на МВР не стига и на Младен Маринов

Все още няма име за главен секретар