Разбита е група за трафик на мигранти. Това обяви директорът на "Гранична полиция" Антон Златанов.

В престъпната група са участвали 12 души. Един от тях е под домашен арест, а още един се издирва.

Групата се наблюдава от няколко месеца, посочи Златанов. От доста години не е правена толкова мащабна операция, каза още той.

Лидерите са двама и не са криминално проявени. От "Гранична полиция" са доволни, че са стигнали до тях. Чрез заплаха принуждавали финансово зависими хора да превозват мигранти.

Групата е много мащабна, каза Антон Златанов. Всички участници в нея са българи.

Европол, ДАНС и ГДБОП вкараха 5-ма в ареста за трафик на мигранти

Европол, ДАНС и ГДБОП вкараха 5-ма в ареста за трафик на мигранти

Мигрантите плащали 4500 евро за да стигнат от Турция до Сърбия през България

По-късно беше разпространена подробна информация и от пресцентъра на МВР. Организирана престъпна група за карване на незаконни мигранти през България е разбита при специализираната полицейска операция, проведена днес на територията на София и Монтана от служители на Главна дирекция "Гранична полиция", под наблюдението на Софийската градска прокуратура (СГП).

Извършени са процесуално-следствени действия на 8 адреса, задържани са 11 души, след които и двамата лидери на престъпната група. Тя се занимавала с набиране, укриване, превеждане и транспортиране на групи незаконни мигранти от Турция през България в посока Сърбия и страни от Западна Европа. Престъплението е квалифицирано по чл. 321 във връзка с чл. 280 и чл. 281 от НК. Иззети са пистолет с празен пълнител, мобилни телефони, тефтери, таблети, лаптоп, сим карти, амфетамин и др.

"Гранична полиция" е започнала работа по пслучая преди няколко месеца. Проведени са множество оперативно-издирвателни действия. Установени са членовете на организираната престъпна група, която била със строго определена структура и йерархия. Разкрити са конкретните задължения, които изпълнявал всеки от каналджиите.

Оставиха в ареста четиримата трафиканти на мигранти във Велико Търново

Оставиха в ареста четиримата трафиканти на мигранти във Велико Търново

Според съда има опасност да се укрият и да извършат друго престъпление

Те са имали офис за бързи кредити в ж.к. "Младост 1А" в София. Изградили канал за транспортиране на нелегални мигранти през територията на страната и за целта набирали шофьори от клиентите на офиса си, които били в затруднено финансово състояние. Те съпровождали леките автомобили, превозващи мигранти. Поддържали връзка с другите водачи чрез мобилни приложения и своевременно ги предупреждавали за полицейски патрули по маршрута. Ако някой от набелязаните клиенти отказвал да участва в трафика на мигранти, бил подлаган на заплахи и побой.

Понякога мигрантите били транспортирани от турско-българската до българо-сръбската граница директно, а в други случаи това ставало на етапи. Организаторите на престъпната група взимали между 3500 и 4500 евро на мигрант.

Данните са докладвани на Софийската градска прокуратура. Образувано е досъдебно производство. Събрани са множество доказателства за дейността на групата.

Днес осем от задържаните са привлечени като обвиняеми, като седем от тях с прокурорско постановление са задържани за срок до 72 часа.

Работата по документиране на цялостната престъпна дейност продължава.

Гранична полиция се хвали със 170 000 осуетени опита за незаконно влизане в страната

Гранична полиция се хвали със 170 000 осуетени опита за незаконно влизане в страната

Най-голям е миграционният натиск по границата с Турция

От държавното обвинение информират, че досъдебното производство е образувано на 25 август 2023 г. Обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група (чл. 321, ал. 3 НК), а двама от тях - за това, че в периода от август 2022 г. до момента са ръководели организираната престъпна група с общо осем участници, създадена с цел да извършва престъпления по чл. 280, ал. 2, т. 3 и чл. 281, ал. 2 НК и с користна цел - печели от превеждане на отделни лица или групи чужденци през границата на страната със Сърбия. Двамата лидери са давали разпореждания към участниците в групата, осигурявали са отделни лица или групи от хора, които не са български граждани, организирали са получаването, събирането и разпределението на паричните средства между тях и са осигурявали транспортните средства, а единият от тях организирал и пряко контролирал транспортирането на нелегални мигранти през територията на страната.