Пловдивската окръжна прокуратура започва повторна проверка на парите, изхарчени за строителството на спортна зала "Колодрума", съобщи БНР, позовавайки се на писмо от главния прокурор Сотир Цацаров до депутата Славчо Атанасов.

В него Цацаров отговаря докъде е стигнало разследването на данните в доклада на Държавната агенция за държавен финансов контрол (АДФИ) от 2015 година.

Откриха "Колодрума" пред 6000 души в Пловдив

Откриха "Колодрума" пред 6000 души в Пловдив

След 40 години идеята е реализирана, това не е просто зала, а прекрасно съоръжение, заяви на церемонията кметът Тотев

Питането стана известно през март от Атанасов и общинските съветници на Патриотичния фронт. Те цитираха, че инспекцията е установила 22 нарушения по строителството на зала "Колодрума". Стойността на непроведените или неоснователно проведени обществени поръчки е 7 милиона 800 хиляди лева.

В отговор Цацаров е разпоредил служебна проверка на водените по случая преписки и актовете на Окръжната и на Апелативната прокуратура в Пловдив. Те завършват без заключение за извършени престъпления. Обследването на Върховната касационна прокуратура отменя двата акта като необосновани, защото не почиват на цялостен анализ.

Поради това 4-те тома материали се връщат за ново разглеждане, което трябва да приключи до два месеца.

Атанасов припомни нарушенията в проверката на АДФИ и оприличи случая на сходен с този за Зоологическата градина. Там местните магистрати не намират данни за престъпление, но актовете им са отменени и сега делото се води от Специализираната прокуратура.

Показателно е, че ВКС отменя актовете на Окръжната и на Апелативната прокуратура в Пловдив, отбеляза бившият кмет на Пловдив.

Все пак става въпрос за 60 милиона лева цена на "Колодрума", колкото излезе на строителството на данъкоплатците. За сравнение седалка в "Арена Армеец" е с цена 6 хиляди лева, а на нас ни струваха по 9 хиляди лева, обясни Атанасов.

Той критикува и параметрите на спортното съоръжение и фактът, че тя така и не домакинства големи състезания, защото не отговаря на международните изисквания. И това - при хвърлени толкова много пари.

Атанасов е скептичен, че разпореденият двумесечен срок на повторната проверка, ще бъде спазен.