Всички пунктове от Европейската мониторингова система за наблюдение на радиационната среда показват стойности в зелената гама, което означава, че няма опасност за човешкото здраве и няма промяна в радиационния фон.

В това лично се убеди министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков от компютрите на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), показващи онлайн данните както за Европа, така и за България.

За Белене
От 600 хил. години площадката там не е имала сеизмична активност
Още...

Шефът на АЯР Сергей Цочев категорично заяви, че за България и ЕС ситуацията не е притеснителна, но в Япония положението е напрегнато. Той подчерта, че колебание в изводите на експертите няма, тъй като агенцията разполага с много източници на информация и възможности за аналитична обработка.

Трайчо Трайков съобщи, че българите, които се завръщат от Япония, могат да преминат през изследване за радиоактивно заразяване в специална лаборатория към АЕЦ „Козлодуй". Енергийният министър съобщи телефона на ръководителя управление „Административен контрол" в централата: 0973-73-900.

Завръщащите се от Япония могат да се изследват и в София, тъй като ВМА разполага с национален център по радиобиология, съобщи д-р Жана Джунова от центъра. Тя съобщи, че днес са били направени изследвания на две дами, завърнали се от Япония и резултатите им са в нормата.

От "Козлодуй":
Измерванията ще бъдат правени след предварителни записвания на следните телефони:
02/ 939 81 10 - Представителство на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД в гр. София - Марияна Дичева, ръководител;
0973/ 7 39 00 - "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, гр. Козлодуй - Стефка Петрова, ръководител на управление "Администрация и контрол".

На записаните ще бъде осигурен транспорт до атомната централа, където ще бъдат извършени измерванията.
Измерването е с продължителност около 3-15 минути и се извършва от целотелесен брояч на принципа на вертикално линейно сканиране на измерваното лице. Детекторът е свръхчист германий с висока относителна ефективност.

Доктор Джунова е категорична, че няма нужда да се пие йод, особено пък да се купува йодна тинктура, която няма как в домашни условия да се дозира по подходящ начин. Таблетките калиев йодид се планират за населението до 45-годишна възраст, тъй като при по-възрастните рискът от тумори на щитовидната жлеза е преценен като по-нисък, съобщи д-р Джунова. Количеството таблетки, с което разполагаме, е достатъчно в случай на нужда, категорична е тя. Джунова поясни какви изследвания се правят при съмнения за радиоактивно облъчване.

По принцип прилагането на такава защитна мярка зависи от прогнозите дали може да бъде достигната съответна доза на радиоактивно замърсяване, а също - от риска, който дадено явление може да окаже на човешкото здраве и се държи ползата от прилагането на определена мярка да е повече от вредата, която нанася.

За лабораторията в АЕЦ „Козлодуй", за която министър Трайков спомена доктор Джунова поясни, че там, както и в националния център по радиобиология, има апаратура за изследване на целотелесната активност. С това изследване се преценява дали с дишането или консумацията на храна човек не е погълнал радиоактивен материал, поясни д-р Джунова.

Освен това изследване, се проверява кръвта, защото при облъчване с високи дози най-напред реагира костният мозък и кръвотворната система. Прави се и биологична дозиметрия, с което се преценява дали са настъпили промени в хромозомите на клетката, за които се смята, че са свързани с йонизиращи лъчения.

Освен изследванията се правят и прегледи при различни специалисти, каза д-р Джунова и изтъкна, че изследванията за завръщащите от Япония ще бъдат безплатни.