Средно на година 7% от пробите на продуктите, проверявани за наличие на ГМО, показват стойностите над допустимите.

Това съобщи Любина Донкова, ръководител на Националната лаборатория за контрол на ГМО, цитирана от БНР.

Тя посочи, че за подобен тип организми се проверяват най-вече продукти, съдържащи съставки от соя или царевица, внос от страни извън от Европейския съюз или такива, произвеждани в България.

Високо съдържание на ГМО е открито предимно в колбаси, сладкарски продукти и вафли.

В повечето случаи съдържанието на ГМО в тези продукти е било над 2%, а допустимата стойност е 0.9%.

Донкова каза още, че броят на изследваните проби тази година със сигурност ще надхвърли 600.

Припомняме, темата за генно-модифицираните организми е доста актуална през последните седмици.

В няколко града на страната се проведоха протести срещу ГМО.

Преди дни парламентарната комисия по околна среда прие пълна забрана за отглеждане на ГМО, включително и за научни опити.

Различни текстове от закона бяха обсъдени паралелно и в комисията и в пленарната зала на парламента. Това беше определено като безпрецедентно и предизвика спорове между депутатите.