Министърът на вътрешните работи Валентин Радев увери жителите на Брусарци, че участъкът на пожарната в града остава да работи и вероятно няма да бъде закрит.

"Тук съм по поръка на премиера. Разбирам вашата болка и за мене е очевидно, че никой досега ни ви е обяснил и не ви е казал за ситуацията в пожарната", каза вътрешният министър Валентин Радев след среща с кмета, областния управител и общинските съветници на село Брусарци.

Снимка 322757

Източник: пресцентър МВР

Министърът изтъкна, че най-сериозната грешка е,че хората не са били информирани за предприетите стъпки за запазване на пожарните участъци по места. По думите на Валентин Радев стана ясно, че Министерство на вътрешните работи е внесло предложение в Народното събрание. Предложението е изготвено от специалисти от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и в него е записано за местата с под 5000 жители да останат по двама служители на пожарна.

Целта на МВР обаче е и да бъде спазена друга норма на закона, според която екипите трябва да се състоят от по трима пожарникари.

Снимка 322756

Източник: пресцентър МВР

Министърът изрази надежда до месец парламентът да вземе решение. Той поясни, че предложението за промяна се разглежда в комисии.

И министър Валентин Радев, и директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов поставиха въпроса за създаването на доброволческо формирование в региона, което да помага на пожарникарите и спасителите.