МВР шефът Валентин Радев е разпоредил пълна проверка на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), съобщава БНР. Баретите изпратиха отворено писмо до Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към народното събрание.

В писмото баретите искат да бъде проведена проверка на организацията на работата им, кадровата политика и провеждането на конкурси. Служителите в отряда обвиняват командира на поделението Георги Гайков в неправомерни назначения.

Към момента отряда страда от недостиг на кадри.

В писмото си баретите се позовават на създалата се в отряда атмосфера на недоверие между служителите, недобрата кадрова политика, подчинена на личностни взаимоотношение, опити за саморазправа, нарушаване на основни принципи на работа в МВР.

Подписалите се 27 барети обясняват, че в отряда от страна на неговия командир и приближените му се извършва тотална саморазправа с неудобни служители.

Служителите на отделението се оплакват, че приближените до командира взимат допълнителни средства за работа при специфични условия на труд, но останалите служители не. В отряда бил оказван натиск, принуждавани били служители да се злепоставят, отправяни били заплахи за премествания на служители в други структури или извършване на структурни промени.

Подписаните барети твърдят, че в отряда са толерирани служители с недостатъчна подготовка, единствено паради лоялност към командира и сляпо подчинение.

"Сред служителите на СОБТ упорито се говори, че тайно се подготвя нов щат по предложение на г-н Гайков, с цел отстраняване на неудобни служители и назначаване на хора от близкия му кръг. Това води до страх на служителите дали ще запазят служебните си места, демотивира ги и ги поставя в ситуация на незаинтересованост от пряката им работа, тъй като са заети да запазят работата си и положението на семействата си", пишат още баретите.