Корабът "Кук" е потънал в пристанището на Поморие. Силното вълнение е потопило плавателния съд.

Корабът е потънал снощи на пасажерското пристанище в черноморския град. Корабът функционира през лятото като прави туристически обиколки на Бургаския залив и кратки круизи до Созопол и остров Св. Анастасия.

Кметът на града Иван Алексиев обясни, че собственикът на кораба е бил предупреден да укрепи по-добре кораба заради предстоящото усложняване на метеорологичната обстановка, съобщи БНР.

"За жалост, той не е реагирал. Снощи са го търсили към 3 - 4 пъти, също не е реагирал. Къса въжета, удря борда в пристанището, пука борд, пълни се с вода и потъва. Другата щета е в рибарското пристанище. При обръщане на вятъра влиза една насрещна вълна, която събира лодките. За радост, няма потънали, а само пострадали. Цяла нощ там са работили всички от пристанището, моряци, собственици на плавателни съдове",изтъкна Алексиев.

Снимка 342613

Източник: Фейсбук страницата "Поморие - през погледа на обектива"

За да бъдат извадени лодките на пристанището е изпратена техника още сутринта. Щети има нанесени по крайбрежната алея, след подобряване на времето, те ще бъдат отстранени,обеща кмета на града.

Бурята нанесе щети и в Несебър. Поради лошото време охраняемата дига е поддала при плаж Слънчев бряг-север, като е наводнила ивицата и крайбрежната алея. Наводнени са и заведения в близост до брега.

В останалата част дигата е намалила височината си, но все пак е успяла да спаси обектите. На Южния плаж в Несебър морето е стигнало до хотелите. Дигата е изчезнала и на практика е "изядена" от морето. След като то се отдръпне, ще се види точно какви са щетите. Министерство на туризма поддържа постоянна връзка с наемателите на двата морски плажа.