Банковата гаранция за освобождаването на Валентин Димитров е внесена в НСлС, което означава на практика, че той може да бъде освободен. Паричната гаранция е 20 000 лева.

Софийският апелативен съд по-рано днес потвърди решението на Софийския градски съд, с което променя мярката за неотклонение на бившия директор на софийската „Топлофикация" Валентин Димитров от „задържане под стража" в парична гаранция в размер на 20 хиляди лева.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Заседанието продължи четири часа и половина при закрити врати.

Мотивите на съда са свързани с обстоятелствата, че няма опасност Димитров да се укрие и да извърши ново престъпление.

Адвокатът му Марин Марковски заяви, че на 4 юли 2007 изтича законният срок за задържането на Валентин Димитров и следствието е изпълнило своята задача. Марковски добави, че има огромна документация по делото, запориран е един апартамент и друго имущество на клиента му и няма опасност той да се укрие от правосъдието.

Защитникът на Димитров подчерта, че той следва да бъде освободен незабавно след внасянето на паричната гаранция.

Припомняме, до момента бившият директор на "Топлофикация" не е напускал ареста, въпреки че на 21 СГС промени мярката му за неотклонение в парична гаранция, тъй като не е внесена постановената сума от 20 хиляди лева.

Продължаваме да разследваме, имаме установен план и тактика." Това заяви пред news.bg наблюдаващият прокурор по делото за „Топлофикация" Божидар Джамбазов след произнасянето на определението на съда. Той изрази и опасението си, че след като излезе от ареста, бившият директор на столичното дружество Валентин Димитров може да извърши друго престъпление.

Той допълни, че според прокуратурата са налице основания да се смята, че има извършени престъпления от Валентин Димитров и до края на месец юли ще бъдат внесени два обвинителни акта срещу бившия шеф на „Топлофикация".