Вандали облепиха централата на "Републиканци за България" с плакати, критикуващи евроатлантическите им ценности, съобщават от пресцентъра на партията.

При пристигането си на работа служителите на партията откриват, че витрината на партийния офис е облепена с транспаранти, които отправят критики срещу евроатлантическото членство на страната, а анонимните извършители призовават за излизането на България от структурите на НАТО и ЕС.

От партията на Цветанова определят тази провокация като атака срещу техните ценности, срещу последователната евроатлантическа позиция на партията и усилията им за ограничаването на руското влияние в България.

Случайно или не, вандалската проява е извършена само няколко дни след протеста ни пред руското посолство, където изразихме подкрепата си за опозиционера Алексей Навални и отправихме призив за неговото освобождаване. Този отчаян акт ни показва, че сме на прав път. Ще продължим да отстояваме евроатлантическите ценности в България и да се противопоставяме на неизгодните руски енергийни проекти, категорични са републиканците в позицията си до медиите.

От партията подчертават, че зачитат правото на различно мнение, но настояват то да бъде изразено по подходящ начин - "не по тъмна доба и анонимно, а публично в открит и честен дебат, подплaтен с факти и аргументи".

По думите им посегателството върху централата им е опит да бъдат заглушени.

По повод вандалския акт от "Републиканци за България" вече са сезирали компетентните органи и очакват от тях бързи действия, които да доведат дo разкриването на извършителите на деянието.

"Настояваме МВР да организира работата си така, че да предотврати подобни провокации, които заглушават политическия дебат и опорочават честността на вота. Напомняме на изпълнителната власт, че основно нейно задължение в момента е осигуряването на среда, която да гарантира честен и справедлив изборен процес - нещо, в което цялото общество днес се съмнява", допълват още в позицията си от партията на Цветанов.