10 от общо 122 навеса на спирки, монтирани в столицата през последните няколко месеца, вече са повредени от вандалски прояви, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

Спирковите навеси са със счупени странични или задни стъкла, а част от тях - и с изкъртено таванно покритие. Засегнати са спирки по линиите на автобуси 413, 77, 82, 35, 150 и 260, тролей №5, както и 5 спирки по маршрута на трамвай №20 в ж.к. „Дружба". Грубата оценка на нанесените щети е около 3 500 лева, допълва money.bg.

От центъра изтъкват, че вандалските прояви нанасят сериозен удар на усилията на Столична община и Центъра за градска мобилност в момент, в който двете институции са предприели мащабна подмяна на спирковите навеси в София. Целта на общината и центъра е да се създадат по-удобни условия за пътниците при изчакването на превозните средства, особено преди началото на зимния сезон. За целта през тази година бяха сключени два договора за основен ремонт на 62 спиркови навеса и за изработка и монтаж на 100 изцяло нови.

Общата стойност на двата проекта е над половин милион лева. Изпълнението на първия договор - за основен ремонт на спиркови навеси, приключи през лятото на тази година. По втория - за доставка на нови съоръжения, до момента са получени 60 нови спиркови навеса, като срокът за доставка на останалите е 15 декември 2011 г.

„Подобряването на условията в градския транспорт на София е свързано и с обновяването и модернизирането на транспортната инфраструктура, част от която са и спирките на градския транспорт. Но темповете, с които се рушат новите спирковите навеси, на практика обезсмислят нашите усилия и инвестициите, които се влагат в тази дейност. Така се налага да отделяме средства за допълнителни ремонти, вместо да продължим с изпълнението на нови проекти", коментира управителят на Центъра за градска мобилност Николай Костов.

Той предупреди, че ако жителите на София не осъзнаят, че рушат съоръжения, изградени за тяхно удобство и в тяхна полза, и не променят отношението си към тази собственост, никога няма да можем да претендираме, че живеем в европейска столица с модерна градска среда и удобен обществен транспорт.