27-годишният пазарджиклия Иван Янакиев е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост и е върнат в ареста.

Янакиев причини смъртта на пешеходеца Никола Лазаров в петък вечерта, преминавайки с лукзосния си джип по ул. „Пловдивска” в Пазарджик.
Иван Янакиев е шофирал с висока скорост джип Хамър и както посочва прокуратурата „избраната от него скорост на движение не е била съобразена с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие”.

Нарушението е по чл. 20 ал. 2 от Закона за движение по пътищата, а престъплението е квалифицирано по чл. 343 ал. 1 буква В от Наказателния кодекс. С дрегер е установено, че шофьорът не е употребил алкохол.

Скандал предизвика факта, че вчера, 24 часа след произшествието, шофьорът е бил освободен от ареста, а като аргумент бе посочено, че на него не му е повдигнато обвинение за убийство.

Синът и близки на загиналия Никола Лазаров заплашиха с протести. Близки съобщиха също, че шофьорът е с висящо производство за шофиране след употреба на наркотици, а по местни медии свидителстваха, че Янакиев често е бил виждан да шофира с много висока скорост по вътрешни квартални улици.

Днес с постановление на наблюдаващия прокурор Иван Янакиев е задържан в ареста за срок от 72 часа.

До момента не са установени свидетели на инцидента. Окръжна прокуратура-Пазарджик отправя апел към гражданите, станали очевидци на пътното произшествие да подадат информация на тел. 034/ 434-400.