Петчленен състав на ВАС „наказа" бившата съдийка от Софийски градски съд Мирослава Тодорова, като остави в сила решението на ВСС да намали заплатата й с „15 на сто за две години" заради забавени мотиви към водени от нея дела.

Днешното решение на върховните магистрати идва 5 месеца, след като тричленен състав на същия съд го отмени като незаконно. Сред основните им аргументи тогава бяха обстоятелствата, че по време на дисциплинарното производство срещу съдийката във ВСС е било нарушено правото й на защита, както и правото й на справедлив процес. Посочено бе още, че от всички общо 57 дела, забавени от Тодорова, само 14 не са били с изтекла давност, към момента на налагането на наказанието й.

Според втората инстанция не е налице нарушено право на защита. „В това отношение съображенията на съда са незаконосъборазни и необосновани. Посоченото нарушение на чл. 56 от Конституцията на РБ не е налице. Сочената разпоредба има пряко действие при липса на предвидена защита. Правото на привлеченото към дисциплинарна отговорност лице не се нарушава нито от законово предвидено участие след като е валидно упражнено с оспорването на индивидуалния административен акт, което е достатъчна гаранция за защитата на накърнени права.

Не следва да се приеме в случая, че правото на защита е накърнено с неизслушването на лицето, привлечено към дисциплинарна отговорност от административния орган - ВСС. Такава правна възможност в закона няма, поради което разширителното тълкуване от първоинстанционния съд стига до степен да допълни закона и подмени нормотворческата воля на закононодателя", посочват още петимата върховни съдии.

Те отхвърлят и доводите на колегите си, свързани с факта, че давността на ¾ от забавените от Тодорова дела е била изтекла към момента, в който ВСС я е наказал с намаляване на заплатата.

Мигистратите не се съгласиха и с довода на Тодорова, възприет от съдебния състав на първа инстанция, че дисциплинарният състав на съвета, предложил я за наказание, всъщност е незаконен. Мотивът на съдийката бе, че той е бил съставен от двама прокурори и един следовател, което директно нарушава философията на новия Закона за съдебната власт кадровата политика по отношение на съдиите да бъде фактически отделена от тази, засягаща прокурорите и следователите.

Решението не подлежи на обжалване.

Мирослава Тодорова води още едно дело пред ВАС, свързано с уволнението й по същество.